2024 Şubat

Selçuk Üniversitesi

ABSTRACT Background/Aims: This single-center, cross-sectional study aimed to investigate the prevalence and patterns of cardiovascular symptoms and findings among pediatric patients aged 1-18 years, focusing on age and gender as potential influencing factors. Methods: Pediatric patients aged 1-18 years with cardiovascular symptoms grouped as murmur, dyspnea, chest pain, palpitation, syncope and cyanosis were examined, categorized by age (1-6, 7-12, 13-18) and gender (male and female) using electronic medical records, undergoing comprehensive clinical assessments including examinations, ECGs, and echocardiograms. Statistical analyses unveiled prevalence trends. Results: 720 patients were included in the study and 53.9% of them were female. The prevalence of symptoms and diseases varied by age. Chest pain was more common in 13-18 group; cardiac murmurs linked to congenital defects were more common in 1-6 group; valve and pericardial/ myocardial diseases were more common in the 7-12 age group. Gender had no significant effect on disease patterns. Conclusion: The study emphasizes the importance of age-appropriate management and personalized management in cardiovascular diseases. Gender did not have a significant role in terms of cardiovascular diseases.
ÖZ Arka Plan/Amaç: Bu tek merkezli, kesitsel çalışma, yaş ve cinsiyete göre değişkenliğe odaklanarak, 1-18 yaş arası pediatrik hastalarda kardiyovasküler semptom ve bulguların prevalansını ve paternini araştırmayı amaçladı. Yöntemler: Üfürüm, dispne, göğüs ağrısı, çarpıntı, senkop ve siyanoz olarak gruplandırılan kardiyovasküler semptomları olan 1-18 yaş arası pediatrik hastalar incelendi, elektronik tıbbi kayıtlar kullanılarak yaşlarına (1-6, 7-12, 13-18) ve cinsiyetlerine (erkek ve kadın) göre kategorize edildi; muayeneler, EKG’ler ve ekokardiyogramlar dahil kapsamlı klinik değerlendirmelerden yapıldı. İstatistiksel analizlerde yaş ve cinsiyet grupları karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 720 hasta dahil edildi ve bunların %53,9’u kadındı. Semptomların ve hastalıkların prevalansı yaşa göre değişmekteydi. Göğüs ağrısı 13-18 yaş grubunda; kardiyak üfürümler 1-6 yaş gurubunda; kapak ve perikardiyal/miyokardiyal hastalıklar 7-12 yaş grubunda daha yaygındı. Cinsiyetin hastalık paternleri üzerinde anlamlı bir etkisi yoktu. Sonuç: Çalışma, kardiyovasküler hastalıklarda yaşa göre ve kişiye özel yönetimin önemini vurgulamaktadır. Cinsiyetin kardiyovasküler hastalıklar açısından anlamlı bir rolü izlenmemiştir.

Childhood, children, cardiovascular symptoms, age, gender, Çocukluk çağı, çocuklar, kardiyovasküler semptomlar, yaş, cinsiyet

Genel Tıp Dergisi

Polat, F., Kaya, Z., (2024). Prevalence and Pattern of Cardiovascular Symptoms and Diseases in Pediatric Patients: Insights from a Single-Center Observational Study with a Focus on Age and Gender. Genel Tıp Dergisi, 34(1), 130-135. DOI:10.54005/geneltip.1382848