İki Merkezli EFG İntegrallerinin Guseinov Açılım Yöntemi İle Hesaplanması

2001

Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi

Bu çalışmada iki atomlu moleküllerde, molekülün herhangi bir çekirdeğinde molekül elektronları tarafından oluşturulan elektrik alan gradyentini hesaplamada karşılaşılan iki merkezli elektrik alan gradyenti integrallerinin hesabı için Guseinov’un Slater-tipli atom orbitallerini bir merkezden başka bir merkeze taşıma yöntemi kullanılarak seri açılımlı analitik ifadeler elde edildi. Bu analitik ifadelerden integral değerlen bilgisayarla hesaplandı. Sonuçların literatürde bulunan değerlerle uyum içinde olduğu görüldü.
In this study, analytical expressions for the two center electric field gradient integrals which arise in the calculation of the electric field gradient created by the molecular electrons on one the any atomic nuclei of diatomic molecules have been obtined by Guseinov's method for series expansion of an STO about a displaced center. The analytical expressions for electric field gradient integrals have been evaluated on a computer and the results have been found in good agreement with the literature.

Guseinov Açılım Yöntemi, Elektrik alan gradyenti, Guseinov Expansion Method, Elektrik alan gradyenti, Electric field gradient

Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fen Dergisi

Akın, E., Atav, Ü., Özmen, A., Yüksel, H. (2001). İki merkezli EFG integrallerinin Guseinov açılım yöntemi İle hesaplanması. Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fen Dergisi, 1, (18), 25-32.