1990'dan sonra Moğolistan Kalkınma Politikaları ve Makro Ekonomik Etkileri

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Son 30 yılda Moğolistan bir pazar geçişinden geçti ve demokratik bir sistem getirmiştir. Böylece ekonomi büyümüş ve bir takım spesifik kalkınma göstergelerinde dünyanın orta gelirli ülkelerinden biri haline gelmiştir. Madencilik, tarım, inşaat, ticaret ve hizmetlerde de bazı ilerlemeler kaydedilmiştir. Bununla birlikte, ekonomik çeşitlilik, sanayileşme, yönetişim, altyapı, çevre, eğitim ve sağlık dahil olmak üzere birçok alanda zorluklar devam etmektedir. 1990 yılında merkezi planlı sistemin kaldırılmasından bu yana, bir dizi uzun vadeli kalkınma stratejisi geliştirilmiştir. Ancak, bunları uygulamaya yönelik politikalar ve programlar gerçekçilikten uzak, tutarsız ve bütçeyle tutarsız olmuştur. Aynı zamanda, hükümetin politikası ve yönü, dört yıllık seçim döngüsü ile sık sık değişmektedir. Ayrıca, politika belgelerinin çoğalması ve aralarındaki uyum eksikliği nedeniyle kalkınma politikası belgeleri etkin bir şekilde uygulanamamıştır. Bundan böyle, Moğolistan'ın gelişimi istikrarsız, kırılgan, zenginlik eşit olmayan bir şekilde dağılmış ve halkın hükümete olan güveni zayıflamıştır. Ortak bir kalkınma anlayışının olmaması gibi birçok olumsuz sonuç doğurmuştur. Tüm bu süre boyunca birçok kalkınma belgesi ve politikası geliştirilmiş ve onaylanmıştır. Ancak toplumsal olarak kabul edilebilir değişiklikler ve sonuçlar elde edilememiştir. Bu, ülkenin sürdürülebilir kalkınması, planlanması, uygulanması, izlenmesi, hesap verebilirlik mekanizmaları ve yasal ortamına ilişkin ortak bir anlayış, politika ve düzenleme eksikliğinin bir göstergesidir.
In the last 30 years Mongolia has gone through a market transition and introduced a democratic system. Thus, the economy grew and became one of the middle-income countries of the world in some specific development indicators. Some progress has also been made in mining, agriculture, construction, trade and services. However, challenges remain in many areas, including economic diversity, industrialization, governance, infrastructure, environment, education and health. Since the abolition of the centrally planned system in 1990, a number of longterm development strategies have been developed. However, policies and programs to implement them have been unrealistic, inconsistent and inconsistent with the budget. At the same time, the policy and direction of the government changes frequently with the four-year electoral cycle. In addition, due to the proliferation of policy documents and the lack of coherence between them, development policy documents could not be implemented effectively. Henceforth, Mongolia's development was unstable, fragile, wealth unevenly distributed, and people's trust in government weakened. It has had many negative consequences, such as the lack of a common understanding of development. During all this time, many development documents and policies have been developed and approved. However, socially acceptable changes and results could not be achieved. This is an indication of the lack of a common understanding, policy and regulation of the country's sustainable development, planning, implementation, monitoring, accountability mechanisms and legal environment.

Choısurendorj, E., (2023). 1990'dan sonra Moğolistan Kalkınma Politikaları ve Makro Ekonomik Etkileri. (Doktora Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Konya.