Çinko oksit nanopartikülleri sentezi ve karakterizasyonu

Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi

Bu çalışmada, çinko oksit nanopartikülleri Adibik Asit aile çinko asetat reaksiyonundan kimyasal çöktürme yöntemiyle ilk kez üretilmiştir. Çinko Asetat ve Adibik Asit reaksiyonu ile elde edilen malzeme farklı sıcaklıklarında kalsine edilerek kristal büyüklükleri 20-40 nm arasında değişen ZnO nanopartiküllerinin elde edilmiştir. Kalsinasyon sıcaklığının üretilen materyallerin yapılarına etkisini incelemek için XRD, SEM, FT-IR, yöntemleri kullanılmıştır. FT-IR spektrumları üretilen malzemenin ZnO olduğunu kanıtlamıştır. XRD sonuçlarından sentezlenen ZnO nanopartiküllerinin hegzagonal bir yapıya sahip olduğu ve kalsinasyon sıcaklığının artmasıyla kristal yapıda büyüme olduğu belirlenmiştir. SEM fotoğraflarını incelenmesi ile kalsinasyon sıcaklığının morfolojik yapıyı değiştirdiği görülmüştür.

Url: http://sujest.selcuk.edu.tr/sumbtd/article/view/249

Çinko oksit nanopartikülleri, Zinc oxide nanoparticles

Selçuk Üniversitesi Mühendislik, Bilim ve Teknoloji Dergisi

Özbay, E., Gülce, H. (2014). Çinko oksit nanopartikülleri sentezi ve karakterizasyonu. Selçuk Üniversitesi Mühendislik, Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2, (4), 1-5.