2023 Aralık

Selçuk Üniversitesi

Amaç: Araştırmada, nazogastrik tüp (NG) tüp kaynaklı basınç yaralanmalarını önlemede kanıt temelli deri bakımı ve hidrokolloid örtünün etkisini belirlemek amaçlandı. Yöntem: Araştırma, bir üniversite hastanesinin anesteziyoloji ve reanimasyon yoğun bakım ünitesinde 2020-2022 yılları arasında yürütüldü. Araştırmanın örneklemini 102 hasta oluşturdu. Randomizasyonla her gruba (Hidrokolloid, deri bakımı, kontrol) 34 hasta atandı. Veri toplayan araştırmacı ve hastalar grup atamasına körlendi. Kontrol grubundaki hastalar klinikteki rutin bakımı aldı. Hidrokolloid örtü grubundaki hastalara NG tüp takıldıktan sonra yarı saydam hidrokolloid örtü uygulandı ve tüp bu örtü ile tespit edildi. Deri bakım grubundaki hastalara rehberlerde yer alan kanıt temelli deri bakım girişimleri günde iki kez uygulandı. Basınç yaralanması gelişen hastalarda izlem yaralanmanın oluştuğu gün, yaralanma gelişmeyenlerde ise 18. günde sonlandırıldı. Araştırma öncesi gerekli etik kurul ve kurum izinleri alındı. Uygulamada kullanım: Araştırma, NG tüp kaynaklı basınç yaralanmalarının önlenmesinde hidrokolloid örtünün etkinliğine yönelik kanıt temelli bilgi sağlayacak ilk araştırma olma özelliği taşımaktadır.
Objective: The study aimed to determine the effect of evidence-based skin care and hydrocolloid dressing in preventing nasogastric tube (NG) tube-related pressure injuries. Method: The research was conducted in the anesthesiology and reanimation intensive care unit of a university hospital between 2020 to 2022. The sample of the research consisted of 102 patients. Each group (Hydrocolloid, skin care, control) was assigned to 34 patients by randomization. Data collecting researcher and patients were blinded to group assignment. Patients in the control group received routine care in the clinic. A translucent hydrocolloid dressing was applied to patients in the hydrocolloid dressing group after the NG tube insertion and the tube was fixed with this dressing. Evidence-based skin care interventions included in the guidelines were applied twice a day to the patients in the skin care group. In patients who developed pressure injuries, the follow-up ended on the day the injury occurred, and in those who did not develop an injury, on the 18th day. Necessary ethics committee and institutional permissions were obtained before the study. Usage in Practice: The study is pioneering research to provide evidence-based knowledge regarding the effectiveness of hydrocolloid dressing preventing of NG tube-related pressure injuries.

Basınç yaralanması, Deri bakımı, Hidrokolloid örtü, Nazogastrik tüp, Pressure injury, Skin care, Hydrocolloid dressing, Nasogastric tube

Güncel Hemşirelik Araştırmaları Dergisi

Yeşilyurt, M., Yüksel, S., Yosunkaya, A., (2023). Nazogastrik Tüp Kaynaklı Basınç Yaralanmalarının Önlenmesinde Kanıt Temelli Deri Bakımı ve Hidrokolloid Örtünün Etkisi: Randomize Kontrollü Çalışma Protokolü. Güncel Hemşirelik Araştırmaları Dergisi, 3(3), 113-125.