2022 Aralık

Selçuk Üniversitesi

Amaç: COVID-19 salgını toplumların hem beden hem de ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olmuştur. Bu çalışmanın amacı, pandemi sürecinde diş hekimine başvuran hastaların COVID-19 korku düzeyi ve diş sağlığı bilgisi ile sağlık kaygısı ilişkisini incelemektir. Gereç ve Yöntemler: Çalışma için veriler 2021 yılı Mart ayında Afyonkarahisar Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ne başvuran 241 hastaya uygulanan anket ile toplanmıştır. Veriler T-testi, ANOVA ve Pearson korelasyon testi ile analiz edildi. İstatistiksel olarak p<0.05 değeri anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların sağlık anksiyetesi (1.87± 0.59) ve COVID-19 korkusu (2.56 ± 0.54) düzeyleri orta düzeyde olarak saptanmıştır. Verilere göre COVID-19 korkusu ve sağlık kaygısı istatistiksel olarak anlamlı korelasyon gösterdi (p = 0.001). COVID-19 korkusu ile ağız ve diş sağlığı konusunda bilgiye dayalı tutum (p = 0.014) ve davranış (p < 0.001) arasında kuvvetli pozitif korelasyon olduğu görüldü. Sağlık anksiyetesi skorları, ağız ve diş sağlığı konusunda bilgiye dayalı tutum ve davranış seviyeleri ile korelasyon sergilemedi (p > 0.05). Sonuçlara göre kadınların COVID-19 korkusu, sağlık anksiyetesi ve ağız ve diş sağlığı konusundaki bilgileri erkeklere göre daha yüksekti. Sonuç: Pandeminin kadınlarda daha fazla anksiyeteye neden olduğu, bu sürecin toplumun bir kesiminde diş sağlığının devam ettirilmesi konusunda endişeye yol açtığı gözlenmiştir. Ağız diş sağlığı bilgi düzeyinin COVID-19 korku seviyesini etkileyebildiği görülmektedir.
Background: The COVID-19 pandemic has had adverse effects on both the physical and mental health of societies. The aim of this study is to examine the relationship between COVID-19 fear level and dental health knowledge and health anxiety of dental patients during the pandemic process. Methods: The data for the study were collected with a questionnaire applied to 241 patients who came to Afyonkarahisar Oral and Dental Health Center in March 2021. Statistical analysis was performed using the T -test, ANOVA and Pearson correlation tests. A value of p <0.05 was considered statistically significant. Results: The participants' health anxiety (1.87 ± 0.59) and fear of COVID-19 (2.56 ± 0.54) were found to be moderate. According to the data, fear of COVID-19 and health anxiety showed statistically significant correlation. (p = 0.001). There was a strong positive correlation between fear of COVID-19 and knowledge-based attitude (p = 0.014) and behavior (p < 0.001) about oral and dental health. Health anxiety scores did not correlate with knowledge-based attitudes and behavior levels about oral and dental health (p > 0.05). According to the results, females COVID-19 fear, health anxiety, and knowledge of oral and dental health was higher than males. Conclusion: It has been observed that the pandemic caused more anxiety in women, and this process has caused concern about the maintenance of dental health in a part of the society.

COVID-19, Diş Hekimliği, Sağlık Anksiyetesi, Ağız Sağlığı Bilgisi, Dentistry, Health Anxiety, Oral Health Knowledge

Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi

Toraman, A., Karaçam, K., (2022). Covid-19 Pandemi Sürecinde Korku, Sağlık Kaygısı ve Diş Sağlığı Bilgi Düzeyleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 9(3), 738-745. DOI: 10.15311/selcukdentj.992218