Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Durum denklemleri, termodinamik ve faz denge özelliklerinin hesaplanmasında rutin olarak kullanılan bir araçtır. Akışkanların termodinamik özellikleri için moleküller arası kuvvetlere dayalı olarak analitik bir durum denklemini geliştirilmesi istatistiksel mekaniğin önemli hedeflerinden biridir. Moleküler tabanlı analitik bir durum denklemi, uygun bir etkileşim potansiyeline dayalı olarak pertürbasyon teorilerinden veya integral denklemi teorilerinden oluşturulabilir. Bu çalışmada, parçacıkları üçgen-kuyu (TW) potansiyeli aracılığıyla etkileşime giren bir sistem için ikinci mertebeli Barker-Henderson pertürbasyon teorisine dayalı olarak türetilen analitik durum denklemi Ar ve Xe akışkanlarının iç enerjileri, basınçları ve buhar-sıvı birlikte varoluş eğrileri gibi termodinamik özelliklerini belirlemek için kullanılmıştır. 1.2≤λ≤2.6 aralığında menzile sahip TW akışkanı için türetilen bu analitik ifadenin gerçek sistemleri temsil etme kabiliyeti test edilmiştir. Elde edilen sonuçların deneysel ve simülasyon verileri ile karşılaştırılması yapılmıştır.
Equations of state are routinely used tools for the calculation of thermodynamic and phase equilibrium properties. The development of an analytical equation of state for the thermodynamic properties of fluids based on the intermolecular forces is one of the important goals of statistical mechanics. A molecular-based analytical equation of state can be constructed from perturbation theories or integral equation theories based on appropriate interaction potential. In this study, an analytical equation of state derived from the second-order Barker-Henderson perturbation theory for a system whose particles interact through the triangular-well (TW) potential is used to determine the thermodynamic properties of Ar and Xe fluids, such as internal energies, pressures, and vapor-liquid coexistence curves. The ability of this analytical expression to represent real systems, which is derived for the TW fluid with 1.2≤λ≤2.6 attraction range, has been tested. The obtained results were compared with the experimental and simulation data.

Barker-Henderson perturbation theory, Barker-Henderson pertürbasyon teorisi, Durum denklemi, Termodinamik özellikler, Sıvı-buhar dengesi, Equation of state, Thermodynamic properties, Vapour-liquid equilibria

Yıldırım, E. (2021). Üçgen-kuyu akışkanının termodinamik özelliklerinin pertürbasyon teorisine dayalı olarak hesaplanması. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.