Sanayi işletmelerinde motivasyon ve ülkemizdeki motivasyon uygulamaları

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Küresel ekonominin rekabetçi çevresi günümüz dünya piyasasını şirketler açısından bir ölüm kalım alanına çevirmiştir. Şirketler, yaşamlarını sürdürebilmek ve bu çevreden kaynaklanan sorunlarla yüzleşebilmek için yönetimlerini ve alt yapılarını güçlendirmeye zorlanmaktadırlar. Bununla birlikte bir firmanın başarısı son noktada her zaman çalışanlarının performans ve çalışma isteğine bağlı kalacaktır. Bu nedenle çalışanların şirket amacı doğrultusunda motivasyonu şirket yönetimleri açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, sanayi işletmelerinin, çalışanlarının performans ve iş tatminlerinin artırılması doğrultusunda kullanabilecekleri en uygun motivasyon yollarını belirlemektir. Bu konuda Konya'da gıda ve süt ürünleri üretimiyle uğraşan bir firma bize örnek teşkil edecektir. Bu bağlamda bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci ve ikinci bölümler teorik bir çerçevede hazırlanmıştır. İlk bölümde motivasyon kavramı ve bu kavramın kapsamı tartışılmıştır. İkinci bölümde ise motivasyon kuramları, metotları ve araçları incelenmiştir. Üçüncü bölüm, Konya'da ki bir firma üzerinde yapılan ampirik bir araştırmaya dayanmaktadır.
The competitive environment of the global economy is turned todays world market to a survival arena for the companies. In order to survive and confront the challenges of this environment a company is forced to strengthen its management and infrastructure. However , at the end, the success of a company will remain constantly dependent on the performance and the willingness to work of its employees. Therefore the motivation of the employees to firmgoals is of a great significance for any companymanagement. The aim of this study is to designate the ways of motivation, those are suitable for the industrial companies to increase the satisfaction and performance of their employees. A company in Konya, which is involved in food and milk production will serve us as an example. In this manner this study consists of tree chapters. The first and second chapters of this study are theory orientated. In the first chapter the motivation concept and its content have been argued. In the second chapter the theory, methods and tools of the motivation have been argued. The last chapter depends on an emprical research about a company in Konya

Motivasyon, Motivation, Sanayi işletmeleri, Industrial enterprises

Ay, Z. (2007). Sanayi işletmelerinde motivasyon ve ülkemizdeki motivasyon uygulamaları. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.