Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışmanın amacı, cuprizonla indüklenmiş sıçan Multipl Skleroz modelinde çinko desteği ve diyette çinko eksikliğinin omurilik doku hasarı üzerindeki etkilerinin araştırılmasıdır. Çalışma Selçuk Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezinden temin edilen Wistar cinsi 46 adet erişkin erkek sıçanlar üzerinde gerçekleştirildi. Çalışma protokolü aynı merkezin etik kurulu tarafından onaylandı. Çalışmada kullanılan hayvanlar 5 gruba ayrıldı. Grup 1:Kontrol; Bu grubu oluşturan hayvanlar 8 hafta boyunca standart sıçan yemiyle beslendiler. Grup 2:Sham-Multipl Skleroz; Bu grubu oluşturan sıçanlara cuprizon’nun içinde çözüldüğü Karboksi metil selüloz (KMS) çözeltisi günlük yem tüketiminin %1’i oranında 8 hafta boyunca günlük olarak gavaj yoluyla verildi. Çalışmanın bitimine kadar hayvanlar standart sıçan yemiyle beslendi. Grup 3: Multipl Skleroz; Bu grubu oluşturan sıçanlara 8 hafta boyunca günlük yem tüketiminin %1’i oranında cuprizon, KMS solüsyonu içerisinde gavaj yoluyla verildi. Çalışmanın bitimine kadar hayvanlar standart sıçan yemiyle beslendi. Grup 4: Multipl Skleroz-Çinko Eksik; Bu grubu oluşturan sıçanlara 8 hafta boyunca günlük yem tüketiminin %1’i oranında cuprizon, KMS solüsyonu içerisinde gavaj yoluyla verildi. Hayvanlar çinko yoksun (0.05 µg/gr) diyetle beslendiler. Grup 5: Multipl Skleroz+ Çinko Takviyeli; Bu grubu oluşturan sıçanlara 8 hafta boyunca günlük yem tüketiminin %1’i oranında cuprizon, KMS solüsyonu içerisinde gavaj yoluyla verildi. Bu gruptaki hayvanlara çalışmanın bitimine kadar intraperitoneal (i.p.) çinko sülfat (5 mg/kg/gün) takviyesi yapıldı. Sekiz hafta süren uygulamaların bitiminden 24 saat sonra hayvanların tamamı genel anestezi altında sakrifiye edilerek omurilik doku örnekleri alındı. Omurilik dokusunda RealTime-PCR yöntemi ile ZNT3 ve IL-6 gen ekspresyon düzeyleri; ELISA yöntemiyle de MDA ve GSH seviyeleri tayin edildi. Mevcut çalışmada cuprizonla indüklenmiş sıçan MS modelinde omurilik dokusunda artan lipid peroksidasyonu ve IL-6 gen ekspresyonu fizyolojik dozda çinko desteğiyle önlendi. Yine omurilik dokusunda baskılanan ZnT3 gen ekspresyon düzeyleri çinko desteğiyle kontrol değerlerine ulaştı. Sonuç olarak; MS hastalığında yürütülen tedavi yanında fizyolojik dozda çinko desteğinin hastalığın şiddetinin azaltılmasında yararlı olabileceği söylenebilir.
The aim of this study is to investigate the effects of zinc deficiency and supplementation on spinal cord tissue damage in the Cuprizone-Induced Rat Multiple Sclerosis Model. The study was carried out on 46 male Wistar rats obtained from the Experimental Medicine Research and Application Center of Selcuk University. The study protocol was approved by the ethics committee of the same center. The animals used in the study were divided into 5 groups. Group 1: Control: Animals in this group were fed with standard rat chow for 8 weeks. Group 2: Sham-Multiple Sclerosis: The rats in this group were given Carboxy-methyl-cellulose (KMS) solution, in which cuprizon was dissolved, at the rate of 1% of the daily feed consumption by gavage for 8 weeks. Animals were fed standard rat chow until the end of the study. Group 3: Multiple Sclerosis: The rats in this group were given 1% of the daily feed consumption of cuprizon in KMS solution by gavage for 8 weeks. Animals were fed standard rat chow until the end of the study. Group 4: Multiple Sclerosis-Zinc Deficiency: The rats in this group were given 1% of their daily feed intake, cuprizon in KMS solution, by gavage for 8 weeks. Animals were fed a zincfree (0.05 µg/gr) diet. Group 5: Multiple Sclerosis + Zinc Supplemented: The rats in this group were given 1% of the daily feed consumption of cuprizon in KMS solution by gavage for 8 weeks. Animals in this group received intraperitoneal (i.p.) zinc sulfate (5 mg/kg/day) supplementation until the end of the study. All animals were sacrificed under general anesthesia 24 hours after the end of eight weeks of practice and spinal cord tissue samples were taken. ZNT3 and IL-6 gene expression levels in spinal cord tissue were determined by Real-Time-PCR method. In addition, MDA and GSH levels were determined by ELISA method. In the current study, increased lipid peroxidation and IL-6 gene expression levels in spinal cord tissue in a cuprizone-induced rat MS model prevented with physiological doses of zinc supplementation. Again, the suppressed ZnT3 gene expression levels in the spinal cord tissue reached control values with zinc supplementation. As a result; It can be said that in addition to the treatment carried out in MS disease, physiological doses of zinc supplementation may be beneficial in reducing the severity of the disease.

Cuprizone, Çinko, Multipl skleroz, Oksidatif stres, Omurilik, Cuprizone, Multiple Sclerosis, Oxidative stress, Spinal cord, Zinc

Bayıroğlu, A. F., (2022). Cuprizonla İndüklenmiş Sıçan Multipl Skleroz Modelinde Çinko Eksikliği ve Desteğinin Omurilik Doku Hasarı Üzerine Olan Etkileri. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konya.