Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Özellikle küreselleşmenin ve bilgi yoğun teknolojilerin pazardaki etkilerini arttırmaları sonucunda işletmelerinde süreç içerisinde ürün ya da hizmetlerinde yenilik yönetimini uygulayabilmeleri önem kazanmıştır. şletmeler sadece ürün ya da hizmet farklılaştırmalarının yetersiz olduğu görüşüyle örgüt yapılarında da yenilikçi yönetim anlayışını benimseyerek rekabet avantajı sağlamaktadırlar. Tezin konusu, işletmelerin yenilik yönetimini algılayarak yenilik stratejilerini benimsemeleri ve yenilikçi örgüt yapılarıyla rekabet avantajı sağlayabilmelerini içermektedir. Birinci bölümde, yenilik ile ilgili kavramlar üzerinde durularak yenilik gelişiminin evreleri, yenilik türleri ve stratejileri konuları ele alınmıştır. kinci bölümde, çağımızdaki bilgi yapısına bağlı olarak örgüt yapılarında bazı değişimler olmuştur. Bu değişimler, yenilikçi örgüt yapıları ve bunları belirleyen unsurlar ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, hizmet kavramı üzerinde durularak hizmet sektörü ve konaklama işletmeleri ile ilgili konular ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ise, hizmet işletmelerinin hizmet kalitesini yükseltmeleri ve bilgi çağının gereği olan bilgi teknolojilerini kullanabilmeleri ve yenilikleri uygulayabilmeleri için yenilik yönetimini benimsemeleri ve örgüt yapılarını düzenlemeleri ile ilgili ampirik çalışma ele alınmıştır
It has become important for the businesses to apply the innovation management to their services or products during their operation process especially as a result of globalization and consistent knowledge technology increase their effects on the market. Businesses provide competition advantages by adopting innovation management with the opinion that differitiation of their products or their services which are thought to be insufficient. The subject of the thesis is perceiving the innovation management and adopting innovation strategies for the businesses and to provide competition advantages by their innovative organizational structures. In the first part, the stages of development of innovation, innovation types and strategies regarding to innovation and related concepts have been studied. In the second part, there have been some changes in organization structures due to the fast developing structures of knowledge in our era. In this respect, innovative organization structures and the factors which determine these have been discussed. In the third part, taking service concept into consideration service sector and related subject of the accomodation industry have been discussed. In the fourth part an emprical study which is related to adopting of the innovation management by the service businesses and in this respect arranging their organization structures in order to improve their service quality, to use the knowledge technologies which are the result of our knowledge era has been carried out.

Yenilik yönetimi, Innovation management, Örgüt yapıları, Organization structures, Hizmet tasarımları, Service design, Antalya, Otel, Hotel

Aygen, S. (2006). İşletmelerde yenilik yönetimi sürecinde örgüt yapılarında ve hizmet tasarımlarında yaşanan dönüşümler: Antalya ili beş yıldızlı konaklama işletmelerinde ampirik bir araştırma ve hizmet tasarımı önerisi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış doktora tezi, Konya.