Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi

Amaç : Prostat Adenokarsinomlarında PSA değerlerinin, Gleason Skor ve Klinik Evre ile ilişkisi. Materyal Metod : Çalışmamızda 68 PACa olgusu ile 55 BPH olgusu incelendi. H&E ile boyanan preparatlar ışık mikroskobunda incelendi. Histolojik Grade olarak Gleason Grade sistemi kullanıldı. Olgular WHO ve TNM sınıflamasına göre evrelendirildi. Olguların total ve s-PSA değerleri Beckman Coulture DXI800 marka cihazları kullanılarak `chemiluminescence' metodu ile ölçüldü. Veriler bilgisayar ortamına aktarılarak `SPPS for Window's 10.0' programı ile istatistiksel analiz yapıldı. Veriler ortalama ± standart sapma şekline özetlendi. Gruplar arası karşılaştırma için Stedent-t testi kullanıldı. Parametreler arası ilişki Spearman's korelasyon testi ile değerlendirildi. Cut-off noktası tespiti için ROC analizi yapıldı ve anlamlılık değeri olarak 0.05 seviyesi alındı. Bulgular : Çalışmamızda PACa ile BPH olguları arasında ortalama yaşlarda fark tespit edimedi. Ortalama serum t-PSA değerleri: PACa olguları 67.09±5.32 ng/ml iken BPH da 4.70±1.02 ng/ml olarak bulundu. PACa olgularının 56 sında t-PSA â ¥10 ng/ml iken, BPH lı olguların 51 inde t-PSA <10 ng/ml olarak tespit edildi. Gri Zon aralığında 11 PACa, 24 BPH olgusu bulunmaktadır. Bu olgularda t-PSA , s-PSA ve yaş arasında bir fark tespit edilemeyip, s-PSA/ t-PSA oranı anlamlı derecede farklı bulunmuştur. 0.18 sınır değeri için spesifite %92, sensivite %82, 0.16 değeri için spesifite % 95 sensivite %55 dir. 48 PACa olgusuna klinik evreleme yapılabildi, bunlardan da 5 olgu Evre A, 12 olgu Evre B, 14 olgu Evre C, 17 olgu ise Evre D olarak bulundu. 48 olgudan 4 tanesi: GS 2-4, 15 tanesi; GS 5-6, 19 tanesi; GS 7, 10 tanesi GS 8-10. GS 2-6 arasında olan 19 olgunun tamamı Evre A, B, C ( lokalize evre), GS 7-10 olan 29 olgunun 12 tanesi Evre B ve C ( lokalize evre ) 17 tanesi Evre D ( metastatik evre ) de idi. Serum t-PSA düzeyi 0-10 ng/ml aralığında olan 9 PACa olgusunun 8 tanesi lokalize evrede 1 tanesi metastatik evrede tespit edilmiştir. Bu PSA aralığında 7 olgunun GS si 7 den düşük iken sadece 2 olgunun GS si 7-10 aralığında tespit edildi. Lokalize evrede olgularında ortalama serum t-PSA seviyesi: 44.8±6.76 ng/ml iken metastatik evrede 120.2 ± 8.65 ng/ml tespit edildi. 91 Sonuç : Serum t-PSA düzeyi parametresinin kullanımı faydalı bir belirteçtir. PSA; PCa tanısında, evrelemesinde, histolojik grade' i tahmin etmede, izlemde ve rekürrenslerin belirlenmesinde iyi bir göstergedir. s-PSA/ t-PSA oranı, t-PSA değeri 4,1-10 ng/ml düzeyinde olan benign ve malign olguları ayırmada son derece yaralı bir parametredir. GS nin kullanılması, PCa lı olgularda progresyonu ve sağ kalımı belirlemede iyi ve güvenilir bir göstergedir.

Prostat adenokarsinomları, Prostate adenocarsinoma, Gleason skor, Gleason score

Esen, H. H. (2005). Prostat adenokarsinomlarında psa değerlerinin gleason skor ve klinik evre ile ilişkisi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış uzmanlık tezi, Konya.