Yeni kinolin grubu içeren oksim metal komplekslerinin sentezi, karakterizasyonu ve biyolojik aktivitelerinin belirlenmesi

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışmada diklorglioksim bileşiğinden yola çıkılarak kinolin içeren yeni oksim ligandı ve bunların Cu(II) ve Ni(II) kompleksleri sentezlenmiştir. Sentezlenen ligand ve komplekslerin yapıları 1H-NMR, 13C-NMR ve FT-IR çalışmaları ile aydınlatılmıştır. Çalışmanın son kısmında sentezlenen kinolin türevi simetrik dioksim ligandı ve komplekslerinin in-vitro antibakteriyel etkileri, disk diffüzyon yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Nazokomiyal enfeksiyon etmeni bir dizi patojen bakteri üzerinde denenen bileşiklerden ilginç olarak ligand ve Cu(II) kompleksinin etkisiz yada düşük etki göstermesine rağmen Ni(II) kompleksinin kayda değer etki gösterdiği bulunmuştur.
In this study, a new oxime ligand bearing quinoline group and Cu(II) and Ni(II) complexes of this ligand were synthesized by using dichloroglyoxime as the starting material. Structural characterization of the synthesized ligand and their complexes was conducted by 1 H-NMR, 13C-NMR and FT-IR studies. In-vitro antibacterial effects of Quinoline-type symmetrical dioxime ligand and complexes synthesized in the last part of the study were investigated by using disk diffusion method. Although the legend and Cu(II) complex has an effect or low effect, the Ni (II) complex has a fringe effect on a number of pathogenic bacteria.

Antibakteriyel etki, Antibacterial effect, Dioksim, Dioxime

Koyuncu, H. (2020). Yeni Kinolin Grubu İçeren Oksim Metal Komplekslerinin Sentezi, Karakterizasyonu ve Biyolojik Aktivitelerinin Belirlenmesi. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimler Enstitüsü, Konya.