2015-06-30

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Bireylerin ve toplumların gündelik yaşamlarının vazgeçilmez bir parçası haline gelen sosyal medya, etkileşime dayanan iletişim felsefesi ile ekonomik, siyasal, kültürel vb. bütün toplumsal sistemleri etkileyerek kendi meşrebince dönüştürmüştür. Modern demokrasilerin temsil sistemine dayalı olması, sıradan vatandaşların demokratik karar alma süreçlerinden dışlanmasına neden olan bir meşruiyet krizi yaşanmasına yol açmaktadır. Bu temsil ve katılım krizinin ortadan kaldırılabilmesi için vatandaşların, oluşturulan kamusal müzakere alanlarında, karar alma süreçlerine etkin bir şekilde katılabilmelerinin oldukça önemli olduğu düşünülmektedir. Sosyal medyanın özellikleri itibarıyla kamusal müzakere alanları oluşturacak niteliklere sahip olması, kamuoyu oluşumu ve siyasal süreçlere katılım açısından bireylere ve topluma yeni imkânlar sunmasını sağlamaktadır. Günümüzde kamuoyunun ve kamusal alanın artık sosyal medya platformlarında oluştuğu, siyasal katılma davranışının da yine aynı mecralarda sergilendiği söylenebilir. Sosyal medyanın kamuoyu oluşturma ve siyasal katılma üzerindeki etkilerinin incelendiği kuramsal ve ampirik olarak kurgulanan bu araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde türleri özellikleri ve işlevleri açısından sosyal medya kavramı üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde sosyal medyanın kamuoyu oluşturma ve kamusal alan yaratabilme kapasiteleri incelenmiş, üçüncü bölümde sosyal medyanın siyasal katılma üzerine etkileri ele alınmıştır. Araştırmanın son bölümünde ise üniversite öğrencileri üzerinde uygulanan bir alan araştırmasının bulgu ve sonuçları analiz edilerek literatürden çıkarılan varsayımlar test edilmiştir.
Social media which has become indispensible part of societies and individuals daily life converted economic, politic, cultural and all the other social systems with comunication philosophy that based on interaction. Because of the modern democracies based on representative system, occurs a legitimacy crisis that ordinary citizens excluded democratic resolution process. In order to remove this representation and participation crisis, it is thought that citizens must attend this resolution process effectivly in public negotiation areas. Due to social media has qualification that make public negotiation areas, individuals and societies given an oppotunity in order to attend political participation. At the present day, it can be said that public opinion and public sphere occur in social media platforms and political participation behaviours occur in same place. This theoritical and emprical study which examine the effects of the social media's on creating public opinion and public sphere, is diveded into four sections. In the first section, types, features and in terms of functionality focused on the concept of social media. In the second section the capacities of social media's to mold public opinion and to create public sphere are analysed. In the third section, the impacts of the social media on political participation are adressed. In the last section of this study findings and results of a field research which is impelmented university students are analysed and assumptions which were reduced from literature are tested.

Kamuoyu, Public opinion, Sosyal medya, Social media, Siyasal katılma, Political participation

Göksu, V. (2015). Sosyal medyanın kamuoyu oluşturma ve siyasal katılma üzerindeki etkileri: Kuramsal ve ampirik bir analiz. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış doktora tezi, Konya.