Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışmanın amacı evli çiftlerin evlilik uyumlarının demografik (yaş, eğitim düzeyi, yaş farkı, ilk evlilik yaşı, çocuk sayısı, gelir, evlilik biçimi) değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını bulmak ve evlilik uyumunun cinsiyet rolleri tutumu ile ilişkisini ortaya koymaktır. Bu çalışmanın evreni Konya ilindeki en az bir yıldan bu yana evli bulunan çiftlerdir. Çalışmanın örneklem kitlesini ise aynı ilde bulunan 245 evli çift oluşturmaktır. Araştırmaya gönüllü olarak katılan evli çiftlerin sosyo-demografik özelliklerine ve evlilik yaşamlarına ilişkin bilgiler "Kişisel Bilgi Formu" ile, evlilik uyumlarını ölçmek için "Evlilikte Uyum Ölçeği" ile ve toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumlarını ölçmek için "Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği" ile toplanmıştır. Üç form iki takım halinde kapalı bir zarfın içerisinde katılımcılara verilmiş ve formları eşlerinin de doldurulması istenmiştir. Verilerin toplanmasının ardından, istatistiksel analizler SPSS 20 ile yapılmıştır. Örneklem grubunun demografik değişkenliklerini açıklamak için yüzde ve frekans değerlerine bakılmıştır. Evlilik uyumu ile demografik değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla t testi ve varyans analizleri yapılmıştır. Toplumsal cinsiyet rolleri tutumu ile evlilik uyumu arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla da korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda evli çiftlerin evlilik uyumu eğitim durumu, çocuk sayısı, evlenme biçimi, ilk evlilik yaşı ve gelire göre farklılaşmaktadır. Bununla birlikte evlilik uyumu ile eşitlikçi cinsiyet rolü tutumu arasında anlamlı ve pozitif yönde ilişki bulunmuştur. Ayrıca toplumsal cinsiyet rollerinden eşitlikçi toplumsal cinsiyet rolü evlilik uyumunu açıklamaktadır.
The purpose of this study is to find out whether marital adjustment of married couples differ according to demographic variables (age, educational level, age difference, age of first marriage, number of children, income, marriage style) and to show relationship between couples marital adjustment and their attitudes of gender roles. The universe of this study is couples who have been married at least one year in Konya province, and the sample size is 245 married couples located in the same district. Data were gathered from married couples who voluntarily participated in the survey. To learn their socio-demographic characteristics "Personal Information Form" to learn their adjustment to marital life "Marital Adjusment Scale" and to measure their attitudes towards gender roles "Gender Roles Attitude Scale" were used. The three forms are given to the couples in two sets in a closed envelope, and the forms filled by husbands and wifes seperately. After the data were collected, statistical analyzes were performed by SPSS 20. Percentage and frequency values were examined to explain the demographic variability of the sample group. T test and variance analyzes were conducted to reveal the relationship between marital adjustment and demographic variables. Correlation and regression analyzes were carried out in order to reveal the relationship between gender roles attitude and marital adjustment. As a result of this research, it is found that the marital adjustment of married couples varies according to the educational status, number of children, marriage style, first marriage age and gender. Furthermore, a significant and positive relationship were found between marital adjustment and the attitude of the egalitarian gender role. Finally, the role of gender equality in gender roles explains marital adjustment.

Cinsel kimlik, Gender identity, Demografi, Demography, Evli çiftler, Married couples, Evlilik, Marriage, Evlilik uyumu, Marital adjustment, Ölçekler, Scales

Akpınar, A. (2016). Evli çiftlerin evlilik uyumu ile toplumsal cinsiyet rolleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.