Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Günümüzde, kalkınmayı desteklediği anlaşılan yükseköğretim kurumlarının artan önemine paralel olarak görevleri de artmıştır. Ancak gelirleri görevlerine paralel olarak artmayan yükseköğretim kurumlarının artan görevlerini sınırlı kaynaklarla yerine getirmesi beklenmektedir. Yükseköğretim kurumlarının artan görevlerini beklendiği şekilde yerine getirebilmesi için bir takım yetenekler bütününe sahip olması zorunludur. Kurumsal kapasite olarak adlandırılan bu yetenekler bütünü kurumların görevlerini beklendiği şekilde yerine getirebilmesi için hayati derecede önem arz etmektedir. Bu nedenle araştırmada yükseköğretim kurumlarının kurumsal kapasitesi Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) örneği üzerinden ölçülmektedir. Kurumsal kapasite kavramı genellikle yanlış anlaşıldığı için araştırmanın ilk bölümünde kapasite ve kurumsal kapasite kavramlarının netleştirildiği kavramsal ve kuramsal çerçeveye yer verilmektedir. İkinci bölümde ise genel olarak yükseköğretim kurumlarıyla ilgili bilgilere ve yükseköğretim kurumlarında hizmet kalitesi konusuna yer verilmektedir. Araştırmanın üçüncü bölümünde ise KMÜ'nün kurumsal kapasite değerlendirmesi yer almaktadır. Bu bölümde ilk olarak KMÜ'nün akademik ve idari personeliyle yapılan ve 298 katılımcının yanıtladığı SPSS 20.0 paket program aracılığıyla analiz edilen kurumsal kapasite anketinin bulguları yer almaktadır. Daha sonra KMÜ'nün öğrencileriyle yapılan ve 726 katılımcının yanıtladığı SPSS 20.0 paket program aracılığıyla analiz edilen hizmet kalitesi anketinin bulguları yer almaktadır. Araştırmanın odağı kurumsal kapasite olduğu için hizmet kalitesi anketi kurumsal kapasite anketinin bulgularını teyit etmek için kullanılmaktadır. Sonuç olarak araştırma bulguları KMÜ'nün orta düzey kurumsal kapasiteye sahip olduğunu göstermektedir. Bu nedenle araştırmanın sonuç kısmında KMÜ'nün kurumsal kapasitesini geliştirmesi için bazı önerilerde bulunulmaktadır.
Today, in parallel with the increasing importance of higher education institutions, which are understood to support development, their duties have also increased. However, higher education institutions whose incomes do not increase in parallel with their duties are expected to fulfill their increasing duties with limited resources. It is imperative that higher education institutions have a set of abilities in order to fulfill their increasing duties as expected. This set of capabilities, called institutional capacity, is vital for institutions to perform their duties as expected. For this reason, the institutional capacity of higher education institutions is measured through the example of Karamanoğlu Mehmetbey University (KMU). Since the concept of institutional capacity is often misunderstood, the first part of the research includes the conceptual and theoretical framework in which the concepts of capacity and institutional capacity are clarified. In the second part, information about higher education institutions in general and service quality in higher education institutions are given. In the third part of the research, there is an institutional capacity evaluation of KMU. In this section, firstly, the findings of the institutional capacity survey conducted with the academic and administrative staff of KMU and analyzed through the SPSS 20.0 package program, answered by 298 participants, are presented. Then, there are the findings of the service quality questionnaire, which was conducted with the students of KMU and analyzed through the SPSS 20.0 package program, answered by 726 participants. As the focus of the research is institutional capacity, the service quality questionnaire is used to confirm the findings of the institutional capacity questionnaire. As a result, research findings show that KMU has medium level institutional capacity. For this reason, in the conclusion part of the research, some suggestions are made to improve the institutional capacity of KMU.

Polat, M., (2022). Yükseköğretim Kurumlarında Kurumsal Kapasite ve Hizmet Kalitesi: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Örneği. (Doktora Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.