Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Pes planus (PP); yürüme adaptasyonunu etkileyen, ayakta ciddi ağrı şikayetine neden olabilen, kişinin yaşam kalitesini bozan ve klinik muayene gerektiren, ayakta mekanik bir anomalidir. Farklı tanı koyma metodları olmakla beraber, radyografik sonuçlar üzerinde yapılan açı ölçümleri ile de PP tanısı konmaktadır. Çalışmamızın amacı; literatürde kullanılan açıların PP ve Calcaneal spur (CS) tanılı hastalarda sonuçlarının karşılaştırılması, cinsiyet, taraf ve yaş farklılıklarına göre değerlendirilmesidir. Çalışmamıza; Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilimdalı arşivinde radyografileri bulunan 18 yaş ve üzeri PP tanılı 50 hasta (27 kadın, 23 erkek) ve CS tanısı alan 50 hasta (34 kadın, 16 erkek) dahil edildi. Ayakta travma, ortopedik cerrahi hikayesi ve ek hastalık bulunması dışlama kriterleri olarak belirlendi. Anteroposterior direkt grafide; talo-kalkaneal açı, talus 1. metatars açısı ve talo-naviküler örtünme açısı ölçüldü. Lateral grafide; talo-kalkaneal açı, talus-1. metatars açısı, kalkaneal inklinasyon (calcaneal pitch) açısı ve talo-horizontal açı ölçüldü. Ölçümler PP ve CS tanılı hastalarda ortalama değerleri ile karşılaştırıldı. Gruplar içinde de cinsiyet, taraf ve yaş farklılıklarına göre karşılaştırmalar yapıldı. Kalkaneal inklinasyon açısı ve talus-1. metatars açısının (lateral) PP tanılı hastalarda CS tanılı hastalara göre daha küçük ve farkları istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,05). Talo horizontal açı ise PP tanılı hastalarda CS tanılı hastalara göre daha büyük ve farkları istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,05). PP tanılı hastalarda açısal değerlerin; cinsiyetlere, taraf ve yaş farklılıklarına göre anlamlı farkının olmadığı bulundu (p>0,05). CS tanılı hastalarda açısal değerlerin; cinsiyet farklılıklarına göre anlamlı farkının olmadığı, taraflara göre talo kalkaneal (lateral) açının; sağ tarafta 41,85 derece, sol tarafta ise 45,5 derece ve bu farkın anlamlı olduğu bulundu (p=0,02). CS tanılı hastalarda; yaş farklılıkları ile talo horizontal ve talo kalkaneal (lateral) açıların negatif korelasyonlu olduğu görüldü. Sonuç olarak radyolojik sonuçlar üzerinde yapılacak açı ölçümlerinin Pes planus’ta tanı koyma kriteri olarak güvenle kullanılabileceği, literatürde en sık kullanılan açılardan; kalkaneal inklinasyon açısı, talus-1. metatars açısı (lateral) ve talo horizontal açının Pes planus tanı ve değerlendirilmesinde daha belirleyici olduğu kanısına ulaşıldı.
Pes planus (PP) is a mechanical anomaly that affects walking adaptation, can cause severe pain in the foot, impairs the quality of life and requires examination. Diagnosis is made with different methods and angle measurements on x-rays. The aim of the study is to compare the angle measurement results in patients with PP and Calcaneal spur (CS), and evaluate them according to gender, side and age differences. In the study; 50 patients diagnosed with PP and 50 patients diagnosed with CS, aged 18 years and older, whose radiographs were found in the archive of Selcuk University Faculty of Medicine, Department of Physical Medicine and Rehabilitation were included. Trauma, orthopedic surgery and comorbidity were determined as exclusion criteria. In anteroposterior radiograph; talocalcaneal angle, talo-first metatarsal angle and talonavicular coverage angle and in the lateral radiograph; talocalcaneal angle, talo-first metatarsal angle, calcaneal inclination angle and talohorizontal angle were measured Measurements were compared in patients with PP and CS. The groups were compared according to gender, side and age differences. Calcaneal inclination angle and talo-first metatarsal angle (lateral) was found to be smaller in patients with PP than in patients with a diagnosis of CS, and the differences were statistically significant (p<0.05). Talohorizontal angle was found to be larger in patients with PP than in patients with CS, and the differences were statistically significant (p<0.05). Angular values in patients with PP; It was found that there was no significant difference according to gender, side and age differences (p>0.05). Angular values in patients with a diagnosis of CS; talocalcaneal (lateral) angle according to the sides, where there was no significant difference according to gender differences; It was found that it was 41.85 degrees on the right side and 45.5 degrees on the left side, and the difference was significant (p=0.02). In patients with a diagnosis of CS; age differences and talohorizontal and talocalcaneal (lateral) angles were found to be negatively correlated. It was concluded that; the radiography angle measurement method can be used safely in PP. The calcaneal inclination angle, talo-first metatarsal angle (lateral) and talohorizontal angle are determinative in the diagnosis of PP.

Calcaneal spur, Kalkaneal inklinasyon açısı, Pes planus, Radyografi, Calcaneal inclination angle, Radiography

Ekici, H., (2022). Pes Planus Tanılı Hastalarda Aksların ve Açısal Parametrelerin Radyografik Ölçümle Değerlendirilmesi. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konya.