Stalin Dönemi Türk-Rus ilişkileri (1924-1953)

2008

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Çalışmada Sovyet lideri Stalin döneminde gerçekleşen Türk-Sovyet siyasî, askeri, ekonomik ve kültürel ilişkileri incelenmiştir. Çalışma Türk Milli Mücadele döneminden başlatılmış ve tüm konular kronolojik olarak Stalin öldükten sonraya kadar getirilmiştir. Çalışmanın kapsadığı dönem içerisinde Türk-Sovyet siyasi ilişkileri, tarih boyunca en yüksek seviyeye çıkmış, daha sonra ise ilişkiler bozulmuştur. Askeri, ekonomik ve kültürel ilişkiler de, siyasî ilişkilerden sürekli olarak etkilenmiş ve bu paralelde gelişim göstermiştir.
In this thesis work, relations between Turkey and Soviet Union in 1924-1953, also when Stalin was in power, has been studied. These relations are; political, economical, military and cultural.. This thesis work begins with the Turkish National Struggle from to the dead of Stalin. Within this period Turkish-Soviet political relations reached to its highest peak in the history and the relations were spoiled to the end of that period. In this period military, economical and cultural relations were affected from the political relations.

Türk-Rus ilişkileri, Turkish-Russian relations, Sovyetler Birliği, Soviet Union, Joseph Stalin

Benhür, Ç. (2008). Stalin Dönemi Türk-Rus ilişkileri (1924-1953). Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış doktora tezi, Konya.