Malezya'nın Eskiçağ Tarihi (Başlangıçtan Demir Çağı Sonuna Kadar)

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Çalışma alanımız olan Malezya, Güneydoğu Asya'da bulunmakta olup Malakka Boğazı'nın kıyısında yer alır. Malezya, binlerce yıl boyunca ticaret gemilerinin rotalarını da belirleyen stratejik bir konuma sahiptir. Bu coğrafik konum, hem önemli bir merkez olmasını sağlamış hem de deniz yoluyla Hindistan ve Çin bölgeleri arasında bir köprü görevi görmesine imkan tanımıştır. Eski Çağlardan itibaren birçok yerleşim yeri burada kurulmuş, Muda Nehri ise bu uygarlıkların hayatlarına devam edebilmeleri için kritik bir rol oynamıştır. Araştırmamız, Malezya bölgesini Prehistorik Çağlardan Demir Çağ sonuna kadar kapsayacak şekilde ele almaktadır. Bu çalışmada, arkeolojik kazı ve yüzey araştırmalarından elde edilen verilerin yanı sıra yazılı kaynaklar da kullanılmıştır. Malezya'da şimdiye dek tespit edilen en eski yerleşim izleri Paleolitik Çağ'a dayanmaktadır. M.Ö. bin yılından itibaren Malezya'da sırasıyla Kedah Tua, Srivijaya, Majapahit, Pahang Krallığı, Melaka ve Johor Devleti egemen olmuş ve bölge, önemini günümüze dek sürdürmüştür. Bu çalışmanın amacı, Malezya ve çevresi hakkında yapılan ve ilerleyen zamanlarda yapılacak olan araştırmalara katkıda bulunmaktır.
Our study area, Malaysia, is located in Southeast Asia and sits along the coast of the Strait of Malacca. Malaysia has held a strategic position for thousands of years, determining the routes of trade ships. This geographical location has not only enabled it to be a significant center but also served as a maritime bridge between the regions of India and China. Since ancient times, numerous settlements have been established here, with the Muda River playing a pivotal role in sustaining these civilizations. Our research covers the region of Malaysia from the Prehistoric Ages to the end of the Iron Age. In this study, we utilized data from archaeological excavations and surface surveys, as well as written sources. The earliest settlement traces identified in Malaysia date back to the Paleolithic Age. From 1000 BC onwards, Malaysia saw the dominance of various entities, successively including Kedah Tua, Srivijaya, Majapahit, Pahang Kingdom, Melaka, and the Johor State, with the region maintaining its importance up to the present day. The objective of this study is to contribute to past and future research about Malaysia and its surroundings.

Güneydoğu Asya, Malezya, Eskiçağ, Lembah Bujang, Southeast Asia, Malaysia, Ancient History, Lembah Bujang

Amran, A. A., (2023). Malezya'nın Eskiçağ Tarihi (Başlangıçtan Demir Çağı Sonuna Kadar). (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Konya.