2017-11-29

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Kiraz, klimakterik özellik göstermeyen bir meyve türüdür ve hasattan sonra çabuk bozulabilir olması sebebiyle kısa depolama ömrüne sahiptir Üretimin ve özellikle de ihracat edilen miktarın artması ile kirazda hasat sonrası uygulamaların önemi de gün geçtikçe artmaktadır. Bu çalışmada kirazda salisilik asit (SA) uygulamalarının meyve kalitesi ve muhafaza süresine etkileri incelenmiştir. 0900 Ziraat çeşidinin kullanıldığı çalışmada, ticari olum aşamasında hasat edilen kirazlar farklı SA asit dozlarına (1 mM ve 2 mM) batırılarak açıkta ve modifiye atmosfer poşetler (MAP) içerisine, kontrol grubu meyveler ise uygulama yapılmadan açıkta ve MAP içerisine yerleştirilmişlerdir. Uygulama sonrası tüm meyveler 0°C ve %90 oransal nem içeren soğuk hava deposunda 35 gün süreyle muhafaza edilmiştir. Depolama süresince meyveler 7 gün aralıklarla alınarak kalite parametrelerindeki değişimler incelenmiştir. SA uygulaması kontrole göre kalite özelliklerini korumada etkili olmuş ve bu etki MAP ile birlikte daha da artmıştır. Ağırlık kaybının yavaşlatılması, meyve kabuk rengindeki değişimlerin yavaşlatılması (L*, kroma ve hue açı), toplam fenol ve titre edilebilir asit değerinin korunması ve görünüm ile tattaki değişimin azaltılmasında 1 mM SA+MAP uygulamasının en etkili sonuçlar verdiği belirlenmiştir. SÇKM, olgunluk indeksi, meyve sertliği ve sap klorofil miktarının korunmasında ise 2 mM SA+MAP uygulamasının daha etkili olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, 0900 Ziraat çeşidinin soğukta muhafaza süresince SA uygulamalarının MAP ile birlikte kullanımının kalite özelliklerinin korunmasında etkili olduğu ve bu uygulamalar içerisinden de 1 mM SA+MAP uygulamasının ticari olarak tavsiye edilebilir olduğu belirlenmiştir.
Sweet cherry is a non-climacteric fruit and postharvest storage duration is quite short due to the easily perishable texture after harvest. Interest in the postharvest treatments in sweet cherry have been raising recently with the increments in both production and export. In the present study, effects of salicylic acid (SA) on the quality and storage life of sweet cherry have been investigated. The sweet cherry fruits were stored with or without modified atmosphere packages (MAP) after immersing into 1 mM or 2 mM SA. Non-treated control fruits were stored with or without MAP. After the treatments, all the fruits were kept at 0°C and 90% relative humidity for 35 d. During the storage period, the fruits were sampled with 7 d interval to analyze the changes in the quality parameters. SA treatments were effective on maintenance of the fruit quality in comparison with control and its effects were more pronounced with used with MAP. SA in 1 mM +MAP was also effective on delaying loss in fruit weight appearance, extending skin color (L*, Chroma and Hue angle) and sensory taste, maintaining total phenol and acid. For extending TSS, maturity index, fruit firmness and pedicel chlorophyll concentration, 2 mM SA+MAP treatment was more effective. Consequently, SA treatment with the use of MAP was effective on the quality maintenance of the sweet cherry cv. 0900 Ziraat during storage and 1 mM SA+MAP can be recommended for commercial storage of this cultivar since it was the most effective strategy.

Kiraz, Muhafaza, Kalite, Cherry, Storage, Quality, Salisilik asit, Salicylic acid, Modifiye atmosfer paketleme, Modified atmosphere packaging

Yaşar, A. (2017). Kirazda hasat sonrası salisilik asit uygulaması ve modifiye atmosfer paketlemenin muhafaza süresi ve kalite üzerine etkileri. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.