2023 Aralık

Selçuk Üniversitesi

Amaç: Bu çalışma, Türkiye’de kanserli hastalarda oral mukozitle ilgili hemşirelik lisansüstü tezlerini incelemek amacıyla sistematik derleme türünde yapıldı. Yöntem: Tezlere Yüksek Öğretim Kurumu Ulusal Tez Merkezi veri tabanı taranarak ulaşıldı. Çalışmaya, hemşirelik alanında yapılan, tam metnine ulaşılan doktora ve yüksek lisans tezleri dahil edildi. Tarama, Türkçe dilinde “mukozit”, “oral mukozit” ve “ağız bakımı” anahtar kelimeleri kullanılarak Mart-Nisan 2023 tarihleri arasında yapıldı. Tarama sonunda çalışma kriterlerine uyan 20 tez çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Araştırmada incelenen tezlerin 14’ünü (%70) yüksek lisans, 6’sını (%30) doktora tezi oluşturmaktadır. Tezlerin %55’inin Hemşirelik Anabilim Dalı’na bağlı olarak yürütüldüğü ve çoğunlukla deneysel (%55) tasarım kullanıldığı görüldü. Tezlerde incelenen örneklem grubunu çoğunlukla kemoterapi alan hastalar (%40), baş ve boyun kanserli hastalar (%20) ve hematolojik kanserli hastalar (%20) oluşturmaktadır. Uygulamada Kullanım: Yapılan çalışmalarda, oral mukozit yönetiminde ankaferd hemostat, kekik balı, propolis, arı sütü, kriyoterapi ve karadut kullanıldığı görüldü. Ancak, kullanılan yöntemlerin uygulama etkinliği, uygulama şekli ve süresi ile ilgili daha fazla kanıta ihtiyaç vardır. Bu yüzden, hemşirelik bakımında kullanılabilmesi için randomize kontrollü çalışmalar yapılması önerilmektedir.
Objective: This study was conducted as a systematic review to examine nursing postgraduate theses on oral mucositis in cancer patients in Turkey. Method: The theses examined were reached by scanning the database of the National Thesis Center of the Higher Education Institution. The doctorate and master's theses in the field of nursing, whose full texts have been reached, were included in the study. The screening was performed between March and April 2023, using the keywords “mucositis,” “oral mucositis,” and “oral care” in Turkish. At the end of the screening, 20 theses that met the study criteria were included in the study. Results: Concerning the theses analyzed in this study, 70% (14) were master's theses, and 30% (6) were PhD theses. It was observed that 55% of the theses were conducted under the Department of Nursing, and mostly experimental (55%) design was used. The sample group examined in the theses consisted of chemotherapy patients (40%), head and neck cancer patients (20%), and haematological cancer patients (20%). Use in Practice: The studies showed that ankaferd hemostat, thyme honey, propolis, royal jelly, cryotherapy, and black mulberry were used to manage oral mucositis. However, more evidence is needed regarding the effectiveness, mode, and duration of administration of the methods used. Therefore, randomized controlled studies are recommended for use in nursing care.

Oral mukozit, hemşirelik bakımı, ağız bakımı, tezler, Oral mucositis, nursing care, oral care, thesis

Güncel Hemşirelik Araştırmaları Dergisi

Çalışır Kundakçı, Ş., (2023). Türkiye’de Kanser Hastalarında Oral Mukozitle İlgili Yapılan Hemşirelik Tezlerinin İncelenmesi. Güncel Hemşirelik Araştırmaları Dergisi, 3(3), 85-99.