Sıcaklık ve çekme hızının AA 5754-O sacların şekillendirilebilirliğine etkileri

2008-03-04

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışmada alüminyum magnezyum (Al-Mg) alaşımlarından 5754-0 malzemesinin, -60-250 oC sıcaklık ve 5-500 mm/dak çekme hızı aralığında, tek eksenli çekme deneyleri yapılarak mekanik davranışları incelenmiştir. Belirlenen şartlarda malzemenin akma mukavemeti, maksimum çekme mukavemeti, pekleşme üsteli (n), deformasyon hızı hassasiyeti (m), mukavemet katsayısı (K), toplam uzama ve kesit daralmasındaki değişiklikler tespit edilmiştir. Ayrıca yapılan çalışmada Al-Mg alaşımlarının şekillendirilmesi sırasında ortaya çıkan yüzey hatası olarak nitelendirilen Lüder bantlarının hangi şartlarda giderileceği araştırılmıştır. Sonuç olarak artan sıcaklıkla birlikte toplam uzamanın arttığı, pekleşmenin azaldığı ve aynı zamanda artan sıcaklık ve hızla beraber Lüder bantlarının ortadan kalktığı görülmüştür. Oda sıcaklığının altında yapılan deneylerde ise toplam uzama ve pekleşme üstelinde artış tespit edilmiştir. Belirtilen çalışma aralığında en uygun şekillendirilebilirliğin yüksek sıcaklık ve düşük hızlarda elde edildiği sonucuna varılmıştır.
In this study, uniaxial tensile deformation behavior of 5754-O type aluminum-magnesium alloy (Al-Mg) sheet were investigated by uniaxial tensile test in the temperature range of -60-250 oC and in the tensile speed range of 5-500 mm/min. The yield strength, maximum tensile strength, strain hardening exponent (n), strain rate exponent (m), strength coefficient (K), total elongation and reduction of area of the material were determined at various temperatures and deformation speeds. In addition, the elimination of Luder?s band formation (Stretcher marks or line) which is formed during formability of the alloys was investigated. As a result, the total elongation was found to increase with increasing temperature and to decrease with increasing tensile velocity and Luder?s band elimination was observed with increasing temperatures and tensile velocities. The test results under room temperature indicated that an increase in total elongation and strain hardening exponent were determined. Under the described test conditions, optimum formability condition was obtained at high temperature and low tensile velocity.

Çekme deneyi, Tensile test, 5754 Al-Mg alaşımı, Aluminyum-magnesium alloy 5754

Pekel, H. (2008). Sıcaklık ve çekme hızının AA 5754-O sacların şekillendirilebilirliğine etkileri. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.