Vadeli işlem borsaları: Konya buğday vadeli işlem borsası uygulaması

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Çalışmamızın amacı, Dünya'da ve Türkiye'de önemi gittikçe artan vadeli işlem borsalarının incelenmesi ve bölgemizde vadeli işlem borsasının kurulabilirliğinin önerilmesidir. Tezde öncelikle vadeli işlemler açıklanmış ve buna bağlı olarak dünyada yapılan vadeli işlem ve borsalarının kurumsal yapısı ile işleyişi üzerinde durulmuştur. Önemli bir gıda maddesi olan buğdayın dünya genelinde işlem gördüğü vadeli işlem borsaları incelenip, gelişmiş alt yapısı ve konumu itibariyle Konya Ticaret Borsası ve Türkiye'nin içinde bulunduğu finansal göstergeler de dikkate alınarak Konya'da Buğday Vadeli İşlem Borsası'nın kurulması için gerekli şartlar, bölge ve Türkiye ekonomisine olası katkıları açıklanmaya çalışılmıştır.
The goal of this study is to propose the possibility of establishing such an commodity Exchange in our region studying commodity Exchange which is increasingly important in Türkiye and all over the world. Firstly, commodity transactions are mentioned and in this frame institutional sutructure and operation of commodity exchange in the world are explained. Analyzing the commodity exchange all over the world in which wheat is transacted, paying attention to Konya Board of Trade with its developed infrastructure and its location and paying attention to financial scales of Türkiye, the necessary conditions for establishing Wheat Commodity Exchange in Konya are aimed to clearify including its possibly contributions to the economy of Türkiye and the region as well.

Vadeli işlem borsaları, Futures trading, Konya, Buğday, Wheat

Uslu, A. (2005). Vadeli işlem borsaları: Konya buğday vadeli işlem borsası uygulaması. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.