Selçuk Üniversitesi

Vergilerin toplum üzerinde oluşturduğu algı, bireyin vergi bilincinden geçer. Vergilerin mükelleflerden yeterince tahsil edilememesinde, devletler kamu ihtiyaçlarının finansmanında sıkıntı yaşayacağı için borçlanma ve ya vergi oranlarının artışı gibi farklı çözüm yollarına başvuracaktır. Bu tarz etkileri en aza indirebilmek için öncelikle topluma vergi bilinci aşılanarak vatandaşlık görevinin yerine getirmesi uygun görülmektedir. Çalışmada mesleki eğitim almış lise ve ön lisans öğrenciler üzerinde vergi bilincinin vergi ahlakı üzerinde yarattığı etkiler incelenmek istenmiştir ve vergi ahlakına karşı oluşan bakış açıları tespit edilmek istenmiştir. Eğitim aşamaları arasında fark olan lise ve ön lisans düzey çalışması yapılarak vergi üzerinde eğitimsel farklılığın olup olmadığı gözlemlenmiştir.
The perception of taxation on the society goes through the tax consciousness of the individual. In cases where taxes are not collected adequately from taxpayers, governments will resort to different solutions such as borrowing or increasing tax rates in order not to have difficulties financing public needs. In order to reduce these kinds of effects, it is deemed appropriate that citizenship duty be carried out by vaccination of collective tax consciousness. In the study, it is examined that the effects of tax awareness on the tax ethics of high school and associate degree students who have received vocational training and it is desirable to determine the points of view that are against tax morality. It is observed that there is educational difference on the tax by carrying out the high school and associate degree level study which is the difference between the education stages.

Vergi, Vergi Bilinci, Ahlak, Vergi Ahlakı, Tax, Tax Consciousness, Morals, Tax Ethics

Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi

Erge, S., (2016). Vergi Bilinci ve Vergi Ahlakı; Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Lise ve Ön Lisans Öğrencileri Üzerinde Nitel Bir Çalışma. Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi, (12), 232-244.