Akşehir Meslek Yüksekokulu Koleksiyonu

Güncel Gönderiler

Listeleniyor 1 - 4 / 4
  • Öğe
    Vergi Bilinci ve Vergi Ahlakı; Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Lise ve Ön Lisans Öğrencileri Üzerinde Nitel Bir Çalışma
    (Selçuk Üniversitesi, 2016) Erge, Sultan
    Vergilerin toplum üzerinde oluşturduğu algı, bireyin vergi bilincinden geçer. Vergilerin mükelleflerden yeterince tahsil edilememesinde, devletler kamu ihtiyaçlarının finansmanında sıkıntı yaşayacağı için borçlanma ve ya vergi oranlarının artışı gibi farklı çözüm yollarına başvuracaktır. Bu tarz etkileri en aza indirebilmek için öncelikle topluma vergi bilinci aşılanarak vatandaşlık görevinin yerine getirmesi uygun görülmektedir. Çalışmada mesleki eğitim almış lise ve ön lisans öğrenciler üzerinde vergi bilincinin vergi ahlakı üzerinde yarattığı etkiler incelenmek istenmiştir ve vergi ahlakına karşı oluşan bakış açıları tespit edilmek istenmiştir. Eğitim aşamaları arasında fark olan lise ve ön lisans düzey çalışması yapılarak vergi üzerinde eğitimsel farklılığın olup olmadığı gözlemlenmiştir.
    Research Trends in Curriculum and Instruction in Turkey Between 2014 and 2016
    (Selçuk Üniversitesi, 2016) Uysal, Soykan
    The purpose of this study is to find out research trends in the field of “Curriculum and Instruction” in Turkey by exploring the articles that were published between 2014 and 2016. For the purpose, articles were evaluated in terms of their number of authors, methods, data collection procedures, sample characteristics, data analysis techniques, subject areas and their topics. The articles were explored by investigating the documents within the framework of descriptive approach and research trends in the field of CI were attempted to be described. In the study, 24 journals that are published in the field of CI, which are all included in the ULAKBIM Database, were covered in the study. According to results it was determined that the majority of the articles were written either by a single author or two authors, used quantitative research method, descriptive studies, used questionnaires and likert type scale, studied with graduate students and used t-test and variance analysis.
    Üniversite Öğrencilerinin Bilimsel Araştırma Eğilimlerinin Belirlenmesi
    (Selçuk Üniversitesi, 2016) Sevgi, Habip Mehmet
    Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin bilimsel araştırma eğilimlerini belirlemektir. Bu amaç ile 2015-2016 eğitim öğretim yılında Konya ilindeki bir meslek yüksekokulunda öğrenim gören 81 ikinci sınıf İşletme Yönetimi önlisans öğrencisine Araştırma Yöntem ve Teknikleri dersinin sonunda final ödevi olarak makale hazırlamaları istenmiştir. Hazırlanan makaleler betimsel yaklaşım çerçevesinde doküman incelemesi yapılarak ve her bir makale “Makale Sınıflama Formu” kullanılarak betimsel ve içerik analizine tabi tutulmuştur. Sınıflama sonucunda makaleler; yöntemi, veri toplama araçları, örneklem özellikleri, veri analiz teknikleri, konu alanları ve konuları açısından değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre makalelerin büyük çoğunluğunun nicel çalışmalar olduğu, araştırmalarda genelde betimsel tarama modelinin kullanıldığı, anket tekniği ile veri toplandığı, çoğunlukla önlisans öğrencileriyle çalışıldığı, genelde sosyal bilimler ağırlıklı konuların ele alındığı ve bulguların % ve frekanslar şeklinde betimlendiği belirlenmiştir. Araştırmalarda genellikle insanların günlük hayattaki sorunlarına ilişkin görüşlere yer verildiği görülmektedir. Ayrıca incelenen makalelerin çoğunluğunun sosyal medya, spor, alış-veriş, yabancı dil, evlilik, müzik, barınma, boş zaman etkinlikleri gibi sosyal bilimler ağırlıklı konuları ele alındığı sonucuna ulaşılmıştır.
  • Öğe
    Çatışma Yöneti?mi? ve Otel I?şletmeleri?nde Meydana Gelen Çatışmaların I?ncelenmesi? Açısından Bi?r Araştırma
    (Selçuk Üniversitesi, 1999) İleri, Hüseyin; Sezgin, Mete
    Bir örgütte bireyler ve grupların çalışma sorunlarından kaynaklanan sorunlar ve anlaşmazlıkları ifade eden ve günümüzde gittikçe önem kazanan bir kavram haline gelen çatışma, işletme düzeyinde olumlu ve olumsuz etkileriyle örgüt yapısını ve işleyişini etkilemektedir. İşletmelerin verimlilik, rasyonellik ve maksimum kâr elde etme gibi a-maçlarına ulaşabilmesi, hatta: yaşamlarını devam ettirebilmeleri o-lumlu çatışmalardan faydalanılması, olumsuz çatışmaların çözümü ve çatışmaların yönetilmesine bağlıdır.Otel işletmeciliğinde de insan unsurunun ön plana çıkmasıyla; bir hizmet sektörü olan bu sektörün örgütsel sorunlarının işletme, personel, tüketici sac ayaklarını da kapsamasıyla “Çatışma yönetimi” önem arz etmektedir.