Silifke (Mersin) ilçesinin beşeri ve ekonomik coğrafyası

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Araştırma sahasını oluşturan Silifke, Mersin'e bağlı bir ilçe olup 2 945,5 km2 yüz ölçüme sahiptir. İlçenin güneyinde Akdeniz, doğusunda Erdemli, batısında Mut ve Gülnar ilçeleriyle, kuzeyinde Karaman ili bulunur. İlçe arazisi Paleozoik, Mesozoik, Tersiyer ve Kuaternere ait farklı birimlerden oluşmakla birlikte, Alt-Miosen arazileri geniş yer kaplar. Sahada Akdeniz ikliminin en saf hali görülmektedir. Yıllık ortalama sıcaklık 19 0C, yıllık ortalama yağış 572,2 mm'dir. Göksu Nehri ilçenin en önemli içme ve sulama suyu kaynağıdır. Araştırma sahasının ovalık kesimlerinde alüvyal, dağlık kesimlerinde kırmızı Akdeniz toprakları ile kahverengi orman toprakları yaygındır. Kızılçam ormanları ile bunların tahribi sonucu oluşan maki bitki topluluğu karakteristik bitki örtüsünü oluşturur. Silifke ilçesinin 2007 yılı itibariyle toplam nüfusu 111 698, ilçe merkezinin nüfusu ise 52 961'dir. Nüfusun % 47,4'ü kentte, % 52,6'sı ise kırsalda yaşamaktadır. Nüfusun % 50,7'si erkek, % 49,3'ü kadınlardan oluşmaktadır. İlçede 1 şehir, 8'i belediye örgütlü olmak üzere 74 köy yerleşmesi mevcuttur. Silifke'de ki köy yerleşmeleri gevşek dokulu yerleşme tipinde olup, taş meskenler çoğunluktadır. Araştırma sahasının kırsal kesiminde en önemli geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Akdeniz ikliminin etkisine ve sulama imkânlarının gelişmişliğine bağlı olarak tarımsal faaliyetler yoğun ve çeşitlidir. İlçe merkezinde hizmetler sektörü (% 74,1) ön plandadır. Hizmet sektörünü tarım sektörü (% 13,9) takip eder. Sanayi sektörü ise % 12'lik payla son sırada yer alır. KKTC'ne en yakın feribot seferlerinin yapıldığı nokta olan ilçe, ulaşım bakımından stratejik bir öneme sahiptir. Saha turizm potansiyeli açısından çok çeşitli tarihi ve doğal güzelliklere sahiptir. İlçenin sahip olduğu turizm potansiyeli yeterince değerlendirilmemiştir.
Being searched subject Silifke, which has 2 945,5 km2 area, is one of the county of Mersin. County?s surroundings are Mediterranean in south, Erdemli in east, Mut ad Gülnar in west and Karaman in north. Addition to Paleozoik, Mesozoik, Tersiyer and Kuaterner territories, county?s area is consisted of wide Sub-Miosen lands. Climate of the area is real Mediterranean climate Medium heat is 19 0C and medium rain is 572,2 mm. Göksu stream is the most importat source of drinking and watering water. Territory of plain areas in searching place is alüvyal, but mountanious areas ? mediterranean sand with brown forest sad distinctive planting cover is bush areas which was destrayed by red pine forest. All the population of Silifke was 111 698, but the centre of county?s population is 52 961, in 2007. 47,4 percent of population were living in county centre, but 52,6 percent were living in runal areas. 50,7 percent is male and 49,3 percent is female in population. There are one city, eight towns and seventy four villages. Settlement in rural areas are on loose territories, buildings are made by Stone. People in rural ports of searching area are living on agriculture and cattle dealing. Due to mediterranean climate and watering, agriculture is density and many types. İn the centre of county people are working firstly serving (% 74,1), secondy agriculture (% 13,9) and thirtly industry (% 12). The aspect of transportation, county is very strategic because it is the nearest place for voyaging to Nort Cyprus Turkis Republic The place has a big potential because there are many types of historical and naturel areas. Tourisin potential isn?t esteemek unfortunately.

Beşeri coğrafya, Human geography, Ekonomik coğrafya, Economic geography

Sarıbaş, M. (2009). Silifke (Mersin) ilçesinin beşeri ve ekonomik coğrafyası. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.