Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışma Konya ilinde üretilen İtalyan çiminin enerji tüketimini ve bu enerji tüketiminden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma, Konya ili ilçelerinde İtalyan çimi üretimi yapan üreticiler ile yüz yüze görüşülerek yapılan anketlerle elde edilen verilerden oluşturulmuştur. Çalışma, İtalyan çimi üretiminin yoğunlaştığı Karapınar ve Ereğli ilçelerinde yapılmıştır. Çalışmada enerji girdisi, enerji çıktısı, net enerji verimi, enerji oranı, özgül enerji değerleri belirlenmiş ve üretimde kullanılan enerji; dolaylı, doğrudan, yenilenebilir ve yenilenemez olarak 4 grupta incelenmiştir. Çalışma sonunda elde edilen enerji değerleri doğrultusunda GHG emisyonu ve GHG oranları hesaplanmıştır. Çalışma ile İtalyan çimi üretimi yapan üreticilerin enerjiyi en etkili biçimde kullanmaları, yapılan enerji analizleri ile enerjinin gruplandırılıp, sınıflandırılmasına fayda sağlanması ve İtalyan çimi üretiminde GHG emisyonlarını en aza indirgenmesi hedeflenmiştir. Araştırma sonucunda Toplamda 33 830 ha alan ekilmiş olup İtalyan çimi üretiminde yeşil ot verimi 20 316,29 kg ha-1 olarak hesaplanırken, kuru ot verimi 4 567,10 kg ha-1 olarak hesaplanmıştır. İtalyan çimi üretiminde toplam enerji girdisi 29 134,10 MJ ha-1, enerji çıktısı 79 604,58 MJ ha-1 olarak bulunmuştur. Yapılan enerji etkinliği analizlerinde enerji kullanım etkinliği 2,73, enerji verimliliği 6,38 kg MJ-1, spesifik enerji 0,16 MJ kg-1 ve net enerji değeri 50 470,48 MJ ha-1 olarak belirlenmiştir. Enerji kullanımı sınıflandırılması doğrudan, dolaylı, yenilenebilir ve yenilenemez enerji olarak gruplandırılmış olup değerleri sırasıyla 16 880,63 MJ ha-1, 12 253,47 MJ ha-1, 11 860,69 MJ ha-1, 17 273,41 MJ ha-1 olarak hesaplanmıştır. Toplam GHG emisyonu 1 981,29 kgCO2-eş ha-1 olarak, GHG emisyon oranı ise 0,43 kgCO2-eş ha-1 olarak hesaplanmıştır. Üretimde enerji eşdeğerleri içerisinde en yüksek girdi payını sulama enerjisi olduğu belirlenmiştir.
This study was conducted to determine the energy consumption of Italian grass produced in Konya and the greenhouse gas emissions resulting from this energy consumption. The study was created from data obtained through face-to-face interviews with producers producing Italian grass in the districts of Konya province. The study was conducted in Karapınar and Ereğli districts, where Italian grass production is concentrated. In the study, energy input, energy output, net energy yield, energy ratio, specific energy, values were determined and the energy used in production; They were examined in 4 groups as indirect, direct, renewable and non-renewable. GHG emissions and GHG rates were calculated in line with the energy values obtained at the end of the study. The aim of the study is to ensure that Italian grass producers use energy in the most effective way, to benefit from the grouping and classification of energy through energy analysis, and to minimize GHG emissions in Italian grass production. As a result of the research, a total of 33 830 ha area was planted and the green grass yield in Italian grass production was calculated as 20 316,29 kg ha-1, while the dry grass yield was calculated as 4 567,10 kg ha-1. Total energy input in Italian grass production was found to be 29 134,10 MJ ha-1 and energy output was 79 604,58 MJ ha-1. In the energy efficiency analysis, energy use efficiency was determined as 2,73, energy efficiency as 6,38 kg MJ-1, specific energy as 0,16 MJ kg-1 and net energy value as 50 470,48 MJ ha-1. Energy use classification is grouped as direct, indirect, renewable and non-renewable energy and the values are 16 880,63 MJ ha-1, 12 253,47 MJ ha-1, 11 860,69 MJ ha-1, 17 273,41 MJ ha-1 respectively. It was calculated as. Total GHG emissions were calculated as 1 981,29 kgCO2-eq ha-1 and the GHG emission rate was calculated as 0,43 kgCO2-eg ha-1. It has been determined that irrigation energy has the highest input share among energy equivalents in production.

İtalyan Çimi, Enerji, Sera Gazı Emisyonu, Enerji Etkinliği, Özgül Enerji, Spesifik Enerji, Italian Grass, Energy, Greenhouse Gas Emissions, Energy Efficiency, Specific Energy

Yıldırım, M., (2023). Konya İli İtalyan Çimi (Lolium Italicum L.) Üretiminde Enerji Tüketimi ve Sera Gazı (Ghg) Emisyonlarının Belirlenmesi. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.