Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışmada bütün dünyada yaygın olan parvoviral enteritli köpeklerin yaşayabilirlik öngörüsünde ilk defa NMR bazlı metabolomik ölçümler değerlendirilmiştir. Bunun için 10 sağlıklı, 30 hasta, 10 ölen köpek kullanıldı. Hastalığın tanısında fekal hızlı antijen testi ile doğrulanmasında da PCR testi yapıldı. Hasta skorlaması ile birlikte hematolojik (kan gazları ve tam kan) ve kardiyak troponini de kapsayan biyokimyasal analizler yapıldı. Hastaların sağıtımında Ölen hastalar patolojik olarak da incelenmiştir. NMR (Nükleer Manyetik Rezonans) bazlı metabolomik ölçümler Avrupa Birliği destekli Araştırma Alt Yapıları kapsamında İtalya’nın Floransa Üniversitesi NMR merkezinde ölçülmüş ve istatistik analizleri yapılmıştır. Hastalarda klinik tablo, hematolojik ve biyokimyasal analizler ile ELISA bazlı kardiyak troponin bulguları literatür verilerle büyük oranda benzerlikler ve küçük farklılıklar göstermiştir. Bu da çalışmada kullanılan köpeklerin ırk, yaş ve cinsiyet bakımından bir örneklilik olmayışına atfedilebilir. İV sıvı ile birlikte bağırsak etkili geniş spektrumlu antibiyotik, antiemetik, antasit, antianflamatuvar, antioksidan ilaçlardan oluşan destekleyici tedaviyi takiben 30 hasta iyileşti ve 10 hasta 24-48 saat içinde öldü. Patolojik bakılarda hakim tablo, çoklu organ yetmezliği idi. NMR bazlı suda eriyen metabolitlerden sağlıklı gruba göre diğer gruplarda düşük olanlar (fruktoz, glikoz, sitrat, gliserat, karnitin, gliserin, format, laktat, kreatinin) ve yüksek olanlar (tirozin, fenilalanin, izolösin, izovalerat, glikolat, kolat) vardı. Yağda eriyen metabolitlerden de aynı şekilde yüksek olanlar (total kolesterol çeşitleri, yağ asidi çeşitleri, serbest kolesterol ve sfingomiyelin) ve düşük olanlar (fosfogliserid ve doymuş kolesterol) vardı. Bütün bunlardan enerji açığı, yağ mobilizasyonu, glikoneogenezis ve TCA siklüsü eksikliği, karaciğer başta olmak üzere çoklu organ yetmezliği geliştiği anlaşılmaktadır. Hastalıkta yaşayabilirlik öngörüsünde bu suda ve yağda eriyen metabolitler faydalı olabilecektir. Köpek parvoviral enteritisi gibi kritik hastalıklarda patojenik mekanizmaların daha iyi anlaşılmasında ve prognostik değerlendirmede NMR bazlı metabolomiklerin ölçülmesi, klasik hematolojik ve biyokimyasal analizlere göre çok daha faydalı bir metot olarak karşımıza çıkmaktadır.
In this study, NMR-based metabolomic measurements were evaluated for the first time in predicting the viability of dogs with parvoviral enteritis, which is common all over the world. For this, 10 healthy, 30 sick and 10 dead dogs were used. PCR test was also performed to confirm the diagnosis with fecal rapid antigen test. Along with patient scoring, hematological (blood gases and whole blood) and biochemical analyzes including cardiac troponin were performed. The patients who died during the recovery of the patients were also examined pathologically. NMR (Nuclear Magnetic Resonance) based metabolomics were measured and statistical analyzes were made at the NMR center of Florence University, Italy, within the scope of European Union supported Research Infrastructures. The clinical picture, hematological and biochemical analyzes and ELISA-based cardiac troponin findings in the patients showed great similarities and minor differences with the literature data. This can be attributed to the lack of uniformity in terms of breed, age and gender of the dogs used in the study. 30 patients recovered and 10 patients died within 24-48 hours following supportive treatment consisting of intestinal-acting broad-spectrum antibiotics, antiemetics, antacids, anti-inflammatory and antioxidant drugs together with IV fluid. The predominant picture in pathological examinations was multiple organ failure. Among the NMR-based water-soluble metabolites, the other groups had lower (fructose, glucose, citrate, glycerate, carnitine, glycerine, formate, lactate, creatinine) and higher (tyrosine, phenylalanine, isoleucine, isovalerate, glycolate, cholate) compared to the healthy group. Fat-soluble metabolites were likewise high (total cholesterol variants, fatty acid variants, free cholesterol, and sphingomyelin) and lower (phosphoglycerides and saturated cholesterol). From all these, it is understood that energy deficit, fat mobilization, gluconeogenesis and TCA cycle deficiency, and multiple organ failure, especially the liver, develop. These water- and fat-soluble metabolites may be useful in predicting viability in the disease. Measuring NMR-based metabolomics is a much more useful method than classical hematological and biochemical analyzes in better understanding of pathogenic mechanisms and prognostic evaluation in critical diseases such as canine parvoviral enteritis.

Köpek, metabolomik, parvoviral enteritis, Dog, Parvo viral enteritis, Metabolimic

Biçici, R. Ö., (2023). Parvoviral Enteritli Köpeklerde Klinik Labaratuvar ve Nükleer Manyetik Rezonans (NMR) Bazlı Metabolomik Değerlendirmeler. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konya.