2006-01-17

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışmada Aktifleştirilen silika yüzeyi 3 kloropropil-trimetoksisilan bileşiği ile yüzey modifikasyonundan sonra 4-fenilasetonaftanon-4- aminobenzoilhidrazon ile immobilize edilmiştir. İmmobilizasyon reaksiyonu İnfrared Spektroskopisi ve Elementel Analiz cihazlarıyla karakterize edilmiştir. Hazırlanmış olan bu adsorban üzerine Cu(II) metal iyonunun adsorpsiyon çalışmaları incelenmiştir. Cu(II) metal iyonu için çözelti pH'sı sorpsiyon süresi adsorban miktarı, sıcaklık, metal iyon konsantrasyonu gibi parametrelerin adsorpsiyona etkisi incelenmiştir. Cu(II) iyonunun Langmuir izotermine uygun adsorpsiyon davranışı gösterdiği bulunmuştur. Sorpsiyonun mekanizmasını incelemek için Dubinin- Radushkevich adsorpsiyon izotermleri çıkarılmış ve ortalama adsorpsiyon enerjisi Cu(II) için; 19,61161 kJmol-1 olarak hesaplanmıştır. Scatchard eğri analizleri ile izotermlerin uygunluluğu irdelenmiştir. Adsorpsiyon izotermlerinden, Cu(II)'nin kimyasal etkileşmelerle tutulduğu sonucuna varılmıştır. Adsorban için termodinamik parametreler tespit edilmiş adsorpsiyona ilişkin Î H0, Î S0 ve Î G0 değerleri hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlardan Cu(II)'nin 4- fenilasetonaftanon-4-aminobenzoilhidrazon ile immobilize edilmiş silika üzerine adsorpsiyonunun endotermik ve kendiliğinden olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca Î S0 değerlerinin pozitif olduğu görülmüştür.
In thıs study Activated silica immobilized with 4-phenylacetonaftanon 4- aminobenzoylhydrazone was prepared after surface modification by 3-chloropropyl- trimetoxysilane. .Immobilization reaction was confirmed with ınfrared spectroscopy and elemental analysis instruments This new adsorbent was evaluated for adsorption of Cu(II) metal ion. For this metal ion, the effects of solution pH, sorption time, adsorbent quantity, temperature and metal ion concentration on the adsorption have been investigated. It was observed that sorption behavior of Cu(II) metal ions were fitted to the Langmuir isotherm. To evaluate the sorption mechanism Dubinin-Radushkevich adsorption isotherm was obtained and average adsorption energy for Cu(II) was calculated as 19,61161 kJmol-1. The isotherms were examined by Scatchard Plot Analysis whether it fits well or not . From the adsorption isotherms, it was concluded that Cu(II) was sorbed via chemical interactions. Thermodynamic parameters, Î H0, Î S0 and Î G0 were calculated from graphical interpretation of the experimental data. Standard heat of adsorption (Î H0) was found to be endothermic for adsorption processes. Î G0 values indicated that adsorption process for Cu(II) on 4-phenylacetonaftanon 4-aminobenzoylhydrazone immobilized silica is spontaneously. Moreover calculated Î S0 value was found to be positive for adsorption processes.

Silika jel, Silica gel, Kendiliğinden toplanan tekli tabakalar, Self assembled monolayers, İmmobilizasyon, Immobilization, Adsorpsiyon, Adsorption, Langmuir adsorpsiyon izotermi, Langmuir adsorption isotherm, Freundlich adsorpsiyon izotermi, Freundlich adsorption isotherm, Dubinin-Radushkevich adsorpsiyon izotermi, Dubinin-Radushkevich adsorption isotherm, Scatchard eğri analizi, Scatchard plot analysis, Termodinamik, Termodynamic

Hatay, İ. (2006). Bazı organik maddelerin inorganik destekler üzerine immobilizasyonu ve adsorban olarak uygulamaları. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.