Dayanıklılık sporcularında beslenme bilgi düzeylerinin belirlenmesi

2007

Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Bu çalısmada; Konya, Ankara, stanbul, zmir, Adana, Bursa, Mersin, Aydın, Sakarya illerindeki çesitli kulüpler ve Milli takım seviyesindeki Dayanıklılık gerektiren spor bransları (Atletizm, Bisiklet, Dagcılık) ile aktif olarak ugrasan sporcuların, beslenme bilgi düzeylerini, alıskanlıklarını ve egitim gereksinimlerini ortaya koymak amacıyla yapılmıstır. Arastırmaya, 52 bayan, 312 erkek olmak üzere toplamda 364 sporcu denek olarak katılmıstır. Arastırmanın metodu ankete dayalı olarak üç bölümde kurgulanmıstır. istatistiki degerlendirmede SPSS 11.0 Paket program kullanılmıstır. Çalısmada sporcuların beslenme alıskanlıkları ve bilgi düzeylerini ölçen soruların yorumunda ise ANOVA, TTEST, K-KARE, TUKEY HSD testleri uygulanmıs ve anlamlılık düzeyi 0,05 olarak kabul edilmistir. Arastırmanın sonuçları degerlendirildiginde Arastırmaya katılan sporcuların besinleri tanıma konusunda oldukça iyi sayılabilecek bir bilgiye sahip oldukları (%66,5) belirlenmistir. Beslenme egitimlerinin büyük bir çogunlugunu antrenörlerinden aldıklarını, besin tamamlayıcılarının oldukça yaygın olarak kullanıldıgı, Bayan sporcuların beslenmelerine daha fazla dikkat ettikleri ve daha fazla bilgili oldukları, Bayan ve erkek sporcuların her ikisinde de sıvı tüketiminin yetersiz oldugu belirlenmistir. Atletizm bransıyla ilgilenen sporcuların Bisiklet ve Dagcılık sporcularından daha bilgili oldukları, Beslenme egitimin ve aile gelir düzeylerinin ögün atlamalarını azalttıgı, Egitimin beslenme bilgisi konusunda oldukça etkili oldugu, Sporcular arasında alkol ve sigara gibi kötü alıskanlıkların özellikle erkek sporcular arasında oldukça yaygın oldugu sonucuna varılmıstır.
This study has been held to exhibit the nutrition knowledge level, habits, and educational requirements of the athletes who are dealing with the sports (Track and field, cycling, mountaineering) that requires endurance at the level of national teams and clups in Konya, Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Bursa, Mersin, Aydın, Sakarya cities. 52 female and 312 male athletes totally 364 subjects have participated in this study. The method of this study has been made in three groups according to questionnaire. In the statistical evolution SPSS 11.0 pocket program has been used. In the study, ANOVA, T-TEST, Ki-KARE, TUKEY HSD tests have been applied when the questions which measure the nutritional habits and knowledge level of the athletes were interpreted and level of significance has been accepted 0.05. When the results of the study was realized, it was determined that the athletes participated in the study had knowledge about recognizing the nutrition that can be considered rather good (%65). It is revealed that the athletes take most of their educations from their trainers, nutrition supplements are used rather widely, female athletes are more careful about their nutritions, both female and male athletes? liquid consumption is inadequate. It is concluded that The athletes who are dealing with Track and field are more knowledgeable than the mountaineers and cyclists, nutritional education and the level of family income decrease theirignorance about their meal, education is very effectual about nutritivery effectual about nutrition, bad habits like smoking and drinking alcohol are rather widespread among the athletes especially among the male athletes.

Dayanıklılık, Durability, Sporcular, Sportsmen, Beslenme, Nutrition

Akıl, C. (2007). Dayanıklılık sporcularında beslenme bilgi düzeylerinin belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.