Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp başlığı altında toplanan uygulamalar Batı toplumlarında gitgide daha çok benimsenmekte ve yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmanın amacı TAT konusunu çeşitli yönleri ile inceleyerek bu konudaki kaygıların geçerliliğini araştırmak olacaktır. Araştırma tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Araştırmacılar tarafından literatür taranarak oluşturulan bir anket yardımıyla yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak veriler toplanmıştır. Hekimlerin 67'si(%43,5) GETAT eğitimi almak istediğini, 83'ü(%53,9) GETAT eğitimi almak istemediğini belirtmiştir. Hekimlerin %26,6'sı birinci derece yakınlarında uygulanmasına rıza göstereceğini, %46,1'i rıza göstermeyeceğini, %24'ü de kararsız kaldığını belirtmiştir. Akademisyenlerin %27,9'u kullandığı yöntemi çevresindekilere önerebileceğini, %46,7'si önermeyeceğini, %16,2'si de kararsız kaldığını beyan etmiştir. Tıp fakültesi ya da uzmanlık eğitimi müfredatında GETAT eğitimi verilip verilmemesi konunun uzmanları tarafından tartışılmalıdır ancak bunun için GETAT yöntemleri konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak bilimsel kanıtların daha geçerli olmasını beklemek gerekebilir.
Complementary and alternative medicine practices are becoming more and more popular in Western societies. The aim of this study is to investigate the validity of the concerns about Complementary and Alternative Medicine by examining various aspects. This is a descriptive study. The data were collected by using a questionnaire which was prepared by the researchers by scanning the literature. 43.5% of the physicians stated that they wanted to receive GETAT training and 53.9% stated that they did not want to receive GETAT training. 26.6% of the physicians stated that they would consent to their application in the first degree relatives, 46.1% would not consent, and 24% stated that they were undecided. 27.9% of academicians stated that they could recommend the method they use, 46.7% would not recommend it, and 16.2% stated that they were undecided. Whether or not GETAT training is offered in the medical school or specialty curriculum should be discussed by experts, but it may be necessary to know more about GETAT methods and expect scientific evidence to be more valid.

Eğitim, Hekim, Tamamlayıcı ve alternatif tıp

Aldora, B.T.(2019). Öğretim üyelerinin Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp hakkındaki bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi (Yüksek Lisans Tezi).Selçuk Üniversitesi / Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konya.