Aclûnî'nin Keşfu'l-Hafâ adlı eserinin kaynakları

2006

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Türk ve Arap dünyasının yakından tanıdıgı smail el-Aclûnî tarafından yazılan Kesfu'l-hafâ ve müzîlü'l-ilbas adlı eser, halk dilinde hadis diye söhret bulmus sözlerin kaynak degerini konu alan bir eserdir. Hayli popüler olan bu eserin dayandıgı kaynakların mahiyetini arastırıp genel bir degerlendirme yaptık. Hadis tarihi ve literatürü açısından önemli olan bu adımla, eserin bilimsel degeri ortaya konmustur. Çalısmamızın birinci bölümünde müellifin dogumu, nesebi, ilmi kisiligi, hocaları ve eserleri incelenmistir. Yazar Sam'da ilmi faaliyetlerin çok canlı sürdürüldügü bir dönemde yasamıs ve kırk yıl boyunca Sam Emevi Camii müderrisligi görevini üstlenmistir. kinci bölümde ise Kesfu'l-hafâ hakkında genel bir degerlendirme yaptık. Hangi kaynaklardan ve nerelerde faydalandıgını tespit edip arastırmacıların hizmetine sunduk.
Kesfu?l-hafâ and müzîlü?l-ilbas written by smail el-Aclûnî who was knowen Turkish and Arabic scientific word. The work about idioms which were famous Hadis in the folk language. We had resarched this very popular works depend on sources content and appraised generally with this step, on the point of the history of hadis and literaty this works?s scientific volue is exposed. Author?s brith, ancestors, masters and entellectual character was researched in the first section. Author lived in Sam where entellectual actions vere alive and he had had a mission of being teacher of Sam mosgue, for forty years We made a general appraisment about Kesfu?l-hafâ in secont section. We established which sources had been used by him and where; and we presented this to the useing researches.

Aclûnî, Keşfu'l-Hafâ

Polat, M. V. (2006). Aclûnî'nin Keşfu'l-Hafâ adlı eserinin kaynakları. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.