Bazı sıderıtıs ekstreleri kullanılarak yeşil sentez ile tekli ve hibrid nanomateryallerinin sentezi ve bunların biyolojik aktiviteleri

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Nanoteknoloji alanı çoğunlukla biyoloji, fizik, kimya ve malzeme bilimlerini kapsar, ancak biyomedikal ve farmasötik uygulamalar için yeni terapötik nanomalzemeler geliştirir. Nanopartiküllerin sentezi fiziksel, kimyasal ve biyolojik veya yeşil sentez yöntemleriyle gerçekleştirilir. Nanopartiküllerin fiziksel ve kimyasal tekniklerle sentezi oldukça pahalıdır ve çevreye potansiyel olarak zararlı olduğu bilinmektedir. Son zamanlarda, bitki ekstreleri kullanılarak metal nanopartiküllerin biyosentezi üzerine yapılan çalışmalar önemli ölçüde artmıştır. Bitki metabolitleri çevre dostu bir şekilde metalik nanopartiküllerin üretimini uyarır. Bitki kaynaklı nanopartiküllerin farmasötikler, terapotikler, sürdürülebilir ve yenilenebilir enerjiler gibi çeşitli alanlarda kullanılabilme potansiyeli oldukça yüksektir. Gelecekte bitkiler, sağlık ve ticari ürünlerde metalik nanopartiküllerin sentezi için oldukça geniş bir perspektife sahiptir. Bu çalışmada üç Sideritis (S. argyrea, S. brevidens ve S. lycia) türü kullanılarak, yeşil sentez ile Au, Ag, Fe metal NP'leri ve Cu hibrid nanoyapıları sentezlenmiştir. Sentezlenen bu yapıların karakterizasyonu UV-Vis, FTIR, SEM, TEM, XRD ve EDX ile gerçekleştirilmiştir. Yeşil sentez ile sentezlenen bu yapıların global sağlık problemlerinden olan Alzheimer, diabet ve deri hastalıkları ile ilişkili enzimlerin inhibisyon testleri gerçekleştirildi. Au NP'leri tüm örnekler içinde en iyi BChE ihibisyon aktivitesine sahiptir (12.57-11.66 mgGA/g). Tüm örnekler içerisinde KA FeNP (866.38 mgAKA/g) en yüksek glukozidaz inhibisyonu aktivitesine sahiptir. Elde edilen sonuçlar, nanoparçacıkların ve hibrid nanoyapıların önemli enzim inhibitör aktivitesinin farmasötik alanlara uygulanabileceğini göstermektedir.
The nanotechnology field mostly related to biology, physics, chemistry and materials sciences. However, it also develops new therapeutic nanomaterials for biomedical and pharmaceutical applications. Synthesis of nanoparticles is carried out by physical, chemical and biological or green synthesis methods. Synthesis of nanoparticles by physical and chemical techniques is quite expensive and is known to be potentially harmful to the environment. Recent in times, studies on the biosynthesis of metal nanoparticles using plant extracts have increased significantly. Plant metabolites stimulate the production of metallic nanoparticles in an environmentally friendly way. The potential of plant-derived nanoparticles to be used in various fields such as pharmaceuticals, therapeutics, sustainable and renewable energies is quite high. In the future, plants have a very broad perspective for the synthesis of metallic nanoparticles in health and commercial products. In this study, Au, Ag, Fe metal NPs and Cu hybrid nanostructures were synthesized by green synthesis using three Sideritis (S. argyrea, S. brevides and S. lycia) species. Characterizations of these synthesized structures were carried out with UV-Vis, FTIR, SEM, TEM, XRD and EDX. Inhibition tests of enzymes related to Alzheimer's, diabetes and skin diseases, which are the global health problems of these nanostructures synthesized by green synthesis, were performed. Au NPs have the best BChE inhibition activity among all samples (12.57-11.66 mgGA/g). Of all the samples, KA FeNP (866.38 mgAKA/g) has the highest glucosidase inhibition activity. The obtained results show that the significant enzyme inhibitory activity of nanoparticles and hibrid nanostructures can be applied in pharmaceutical fields.

Enzim inhibisyonu, Nanopartiküller, Enzyme inhibiton, Hybird Nanostructures

Ceylan, R. (2020). Bazı Sıderıtıs Ekstreleri Kullanılarak Yeşil Sentez ile Tekli ve Hibrid Nanomateryallerinin Sentezi ve Bunların Biyolojik Aktiviteleri. (Doktora Tezi). Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.