2012-10-17

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Son yıllarda örgütsel davranış yazınında araştırmacıların ilgisini çeken örgütsel adalet konusunda ülkemizde de çalışmalar yapılmasına karşın sağlık sektöründe örgütsel adalet konusunda yapılan çalışmaların azlığı dikkat çekmektedir. Bu nedenle, bu çalışmada hastane çalışanlarının örgütsel adalet algılarının örgütsel bağlılıkları üzerindeki etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Tezin ana teması doğrultusunda, tezin birinci bölümünde adalet ve örgütsel adalet algısı ile örgütsel adalet boyutları ele alınmıştır. İkinci bölümde ise örgütsel bağlılık kavramı, örgütsel bağlılığın olası sonuçları, örgütsel bağlılık sınıflandırmaları ve örgütsel adalet ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki üzerinde durulmuştur. Son bölümde ise Doğu Karadeniz bölgesinde bulunan devlet hastanelerinde görev yapan hemşireler üzerinde gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına yer verilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, hemşirelerin örgütsel adalet algıları ile örgütsel bağlılıkları arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu bulunmuştur.
n recent years, in our country although studies have been done on organizational justice which attracts researches attention in organizational behaviour literature, lack of studies on this area in health sector calls attention. Therefore, in this study, it is aimed to investigate the affect of hospital employees' perceptions of organizational justice on organizational commitment. In line with the main theme of the study, in the first part of the thesis, justice, perceptions of organizational justice and the dimensions of organizational justice are discussed. In the second chapter, the concept of organizational commitment, the possible consequences of organizational commitment, classification of organizational commitment and the relationship between organizational justice and organizational commitment are emphasized. In the last chapter, the results of research are given which were performed on nurses working in public hospitals in the Eastern Black Sea region. According to the survey, positive correlation between nurses' perceptions of organizational justice and organizational commitment is found.

Bağlılık, Hemşireler, Sağlık personeli, Örgütsel adalet, Örgütsel bağlılık, Commitment, Nurses, Health personnel, Organizational justice, Organizational commitment

Çakıcı, A. B. (2012). Örgütsel adalet algısının bağlılık üzerine etkisi: Doğu Karadeniz Bölgesinde çalışan hemşirelere yönelik bir araştırma. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış doktora tezi, Konya.