2009-11-05

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Bu araştırma, Adana ilinde görev yapan okulöncesi öğretmenlerinin beslenme bilgi düzeyleri ve alışkanlıklarını saptamak amacıyla, 5 erkek ve 252 bayan olmak üzere toplam 257 öğretmen üzerinde yürütülmüştür. Öğretmenlerin genel bilgilerini, beslenme alışkanlıklarını ve beslenme bilgi düzeylerini saptamaya yönelik bir anket geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Elde edilen veriler SSPS 15 istatistik paket programında değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; öğretmenlerin %69.29’u normal kilolu, %75.5’i evli, %72’si lisans mezunudur. Öğretmenlerin %17.1’i sigara, %1.6’sı sürekli alkol kullanmaktadırlar. Öğretmenlerin %96.1’i beslenme ile ilgili ders almışlardır. Öğretmenlerin %87.5’i en önemli öğünün sabah kahvaltısı olduğunu söylemişlerdir. Öğretmenlerin %47.3’ü sabah kahvaltısını, %41.8’i öğle yemeğini, %42.9’u akşam yemeğini canı istemediği için yememektedirler. Öğretmenlerin %95.7’si satın aldıkları ürünlerde üretim tarihine ve son kullanım tarihine dikkat etmektedirler. Öğretmenlerin %56.8’i evde kahvaltı yaparken, %52.9’u öğle, %95.7’si akşam yemeklerini evde yemektedirler. Light ürün olarak, öğretmenlerin %29.6’sı az yağlı beyaz peynir, %0.8’i diyet süt tatlıları yemektedirler. Öğretmenlerin %4.7’si her gün fastfood ürün olarak simit/poğaça yerken %89.1’i ise fastfood ürün olarak kokoreç’i hiç yememektedirler. Öğretmenlerin %14.4’ü hiç yemek seçmezken, %36.6’sı yemeklerde öncelikle lezzetine önem vermektedirler. Öğretmenlerin %49’u yemeklerde zeytinyağı kullanmaktadırlar. Öğretmenlerin %27.6’sı her zaman öğün aralarında sebze/meyve yerken %24.1’i öğün aralarında her zaman çay içmektedirler. Okul öncesi öğretmenlerinin %0.78’i çok zayıf, %20.23’ü zayıf, %46.3’ü orta, %27.62’si iyi ve %5.06’sı çok iyi düzeyde beslenme bilgisine sahiptir. Öğretmenlerin beslenme bilgisi puan ortalaması 15.64±3.83 puandır. Erkek öğretmenlerin beslenme bilgi puan ortalaması 12.6±2.4, kadın öğretmenlerin beslenme bilgi puan ortalaması ise 15.7±3,83’tür.

Beslenme bilgisi, Beslenme alışkanlıkları, Okul öncesi öğretmenler, Okul öncesi eğitim, Preschool education, Nutrition information, Nutrition habits, Preschool teachers

Gündoğdu, S. (2009). Adana ilinde görev yapan okulöncesi öğretmenlerinin beslenme bilgi düzeyleri ve alışkanlıklarının araştırılması. Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Selçuk Üniversitesi, Konya.