Sıçanlarda kastaki iskemi-reperfüzyon hasarında çinko ve melatoninin etkisi

Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

İskemi, doku veya organı besleyen kan akımının yetersizliğine bağlı olarak ortaya çıkan geri dönüşümlü veya dönüşümsüz hücre veya doku hasarına neden olmaktadır. Mevcut çalışmanın amacı sıçanlarda deneysel kas iskemi-reperfüzyon hasarında 3 hafta süreli çinko, melatonin ve çinko + melatonin takviyesinin doku ve plazmadaki malondialdehid (MDA) ile eritrosit ve dokudaki glutatyon (GSH) düzeyleri ve kas histolojine olan etkisini belirlemekti. Çalışma 38 adet erkek Wistar-albino türü sıçan üzerinde gerçekleştirildi. Deney Grupları şu şekilde oluşturuldu. 1-Sham-kontrol grubu, 2-İskemi-Reperfüzyon (I/R), 3-Çinko + I/R, 4-Melatonin + I/R, 5-Çinko + Melatonin + I/R. I/R sol femoral arterin 1 saat iskemi ve 1 saat reperfüzyonuyla oluşturuldu. Çalışmanın bitiminde hayvanlardan alınan kan ve doku örneklerinde MDA ile doku GSH ve eritrosit GSH değerleri belirlendi. I/R gruplarında MDA değerleri önemli şekilde arttı. Çinko ve melatonin uygulaması ise artan MDA düzeylerini azaltırken, GSH değerlerinde önemli artışa neden oldu. Kasta histolojik yönden değişim belirlenemedi. Çalışmanın sonuçları kas dokusunda iskemi-reperfüzyona bağlı olarak artan lipid peroksidasyonun çinko ve melatonin uygulamasıyla önlenebildiğini göstermektedir.
Ischaemia is lead to damage in cell or tissue damage due to insufficient blood flow stream in tissue or organ. The aim of present study was to determine the effect of zinc, melatonin and zinc + melatonin supplementation for 3 weeks on plasma and tissue MDA and erythrocyte and tissue levels and muscle histology. This study was performed on 38 male Wistar-Albino rats. Experimets groups were designed as Sham-control, ischaemia-reperfusion (I/R), zinc + I/R, melatonin + I/R and zinc + melatonin + I/R. Ischaemia-reperfusion was induced by left femoral arter occlusion (1 hour) and reopening (1 hour). At the end of experiments blood and tissue samples were analysed for MDA and GSH. MDA levels in I/R groups increased significantly. Zinc and melatonin supplementation reduced MDA, however increased GSH levels. There was obserwed no histological alteration in muscle. The results of present study show that increased lipid peroxidation in muscle tissue may be prevented by zinc and melatonin supplementation.

GSH, Sıçan, Kas iskemi reperfüzyonu, MDA, Muscle ischaemia reperfusion, Rat

Çeler, M. (2016). Sıçanlarda kastaki iskemi-reperfüzyon hasarında çinko ve melatoninin etkisi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.