Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

This study was conducted to determine breast cancer risk factors in terms of nutrition and physical activity characteristics in women between the ages of 18-65 who applied to a state hospital. The study has a case-control type design. The study was carried out between May 2021 and February 2022 with a total of 196 women who applied to the General Surgery outpatient clinic and were not diagnosed with breast cancer, and the case group applied to the Medical Oncology outpatient clinic and was diagnosed with breast cancer. A questionnaire form and a breast cancer risk assessment form were used to collect the data. Data are summarized as mean, standard deviation, number, and percentage. Chi-square test and logistic regression analysis were used in the analysis. In line with the findings obtained; The risk of breast cancer is 0.1 times lower in working women, 5.7 times higher in women living in a town/village for a long time, 13.3 times more in women who have not entered the menopause, the frequency of consumption of meat/eggs/legumes/nuts/oil seeds is four servings. It is 0.1 times less in women who are aged and above, 88.4 times more in women who consume less than two and a half portions of green leafy vegetables, 16 times more in women who consume more than 50 grams of sugar per day, 6 times more in women who do not pay attention to natural-organic food selection. It was determined that it is 1,1 times more common, and 15.5 times more in women who use the frying method, one of the cooking methods. As a result; status of employment, place of residence for a long time, menopause, frequency of consumption of meat/eggs/nuts/oil seeds, frequency of consumption of green leafy vegetables, amount of sugar consumed daily, consumption of natural-organic food and using frying method in cooking methods. has been identified as a risk factor for breast cancer.
Bu çalışma bir devlet hastanesine başvuran 18-65 yaş arasındaki kadınlarda beslenme ve fiziksel aktivite özellikleri yönünden meme kanseri risk faktörlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma vaka-kontrol türde bir tasarıma sahiptir. Araştırmanın kontrol grubu Genel Cerrahi polikliniğine başvurmuş meme kanseri tanısı almayan ve vaka grubu Tıbbi Onkoloji polikliniğine başvuran ve meme kanseri tanısı alan toplam 196 kadınla Mayıs 2021-Şubat 2022 yılları arasında yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında anket formu ve meme kanseri risk değerlendirme formu kullanılmıştır. Veriler ortalama, standart sapma, sayı ve yüzde olarak özetlenmiştir. Analizlerde Ki-kare testi ve lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda; meme kanseri riskinin çalışan kadınlarda 0,1 kat az, uzun süre ilçe/köyde yaşayan kadınlarda 5,7 kat fazla, menopoza girmeyen kadınlarda 13,3 kat fazla, et/yumurta/kurubaklagiller/sert kabuklu yemiş/yağlı tohum gruplarını tüketme sıklığı dört porsiyon ve üzerinde olan kadınlarda 0,1 kat az, yeşil yapraklı sebze tüketim sıklığı iki buçuk porsiyondan az olanlarda 88,4 kat fazla, günlük tüketilen şeker miktarı 50 gr’dan fazla olan kadınlarda 16 kat fazla, doğal-organik besin seçimine özen göstermeyen kadınlarda 6,1 kat fazla, yemek pişirme yöntemlerinden kızartma yöntemini kullanan kadınlarda 15,5 kat fazla olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak; çalışma durumu, uzun süre yaşanılan yer, menopoza girme durumu, et/yumurta/sert kabuklu yemiş/yağlı tohum gruplarını tüketme sıklığı, yeşil yapraklı sebze tüketim sıklığı, günlük tüketilen şeker miktarı, doğal-organik besin tüketimi ve yemek pişirme yöntemlerinde kızartma yöntemini kullanma durumunun meme kanserinde risk faktörü olduğu belirlenmiştir.

Beslenme davranışı, fiziksel aktivite, meme kanseri, risk faktörleri, Breast cancer, feeding behavior, physical activity, risk factors

Şen, M., (2022). Meme Kanseri Risk Faktörlerinin Belirlenmesinde Beslenme ve Fiziksel Aktivite: Vaka Kontrol Çalışması. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimler Enstitüsü, Konya.