İzonitrosoasetofenon ve Fenilglioksim Tek Kristallerinde Tuzaklanmış İminoksi Radikallerinin Elektron Spin Rezonansı

Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi

The Electron Spin Resonance(ESR) of iminoxy radicals trapped in gamma-irradiated isonitroseacetophenone and phenylglioxime single crystals have been studied. It has been understood that iminoxy radicals trapped in these crystals is isomeric iminoxy radicals. In addition site splitings have been observed for both of crystals for every radicals, principal components of the g and hyperfine tensors of 14N and proton; distribution spin density of unpaired electron in radicals; s and p charecters of spin density on the nitrogen, and CNO bond angle have been calculated.
Gama ışınlarıyla ışınlanan izonitrosoasetofenon ve fenilglioksim tek kristallerinde tuzaklanan iminoksi radikallerinin Elektron Spin Rezonansı (ESR) ile çalışılmıştır. Bu kristallerde tuzaklanan iminoksi radikalleri izomerik iminoksi radikalleri olduğu anlaşılmış, her iki kristalde de site yarılmaları gözlenmiştir. Her radikal için 14N ve proton aşırı ince yapı(aş. i. y. ) ve g tensörlerinin esas eksen değerleri; radikaldeki çiftlenmemiş elektron yoğunluk dağılımı, azot üzerindeki spin yoğunluğunun s ve p karekterleri ile CNO bağ açıları hesaplanmıştır.

ESR, İminoksi radikal, Aşırı ince yapı tensörü, g Tensörü, Iminoxy radicals, Hyperfine tensors, g tensors

Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi

Özmen, A., Tapramaz, R., Köksal, F., Yüksel, H. (2000). İzonitrosoasetofenon ve fenilglioksim tek kristallerinde tuzaklanmış iminoksi radikallerinin elektron spin rezonansı. Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fen Dergisi, 1, (16), 67-79.