Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Yaş tahmini adli bilimlerde, arkeolojide, pediatrik endokrinolojide ve klinik diş hekimliğinde önemli rol oynar. Diş gelişimi yaş tahmini için güvenilir bir yoldur. Gelişmekte olan dişler, özellikle çocuklarda yaş tahmininde minimum hata ile kullanılabilir. Bu çalışmanın amacı; Türk çocuklarında kronolojik yaşa gore diş yaşı tahmininde Demirjian, Willems ve Cameriere metotlarının doğruluğunu değerlendirmektir. Çalışmamızda; Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi ile Çocuk Diş Hekimliği bölümlerine başvuran 330 hastanın (5-15 yaş arası 165 kız, 165 erkek) rutin muayeneleri için çekilmiş olan panoramic radyografları kullanılmıştır. Diş yaşı bu panoramik radyograflarda sol mandibular 7 dişin gelişim aşamaları ve açık kök uçlarına göre Demirjian, Willems ve Cameriere metotları kullanılarak elde edilmiştir. Kronolojik yaş ile tahmini diş yaşı arasındaki istatistiksel fark eşleştirilmiş örneklem t-testi ve Wilcoxon testi ile değerlendirilmiştir. Gruplar arası ayrım yapılmadığında; kronolojik yaş ile Willems metoduyla elde edilen tahmini yaş arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p=0,074). Kronolojik yaş ile Demirijian ve Cameriere metotları kullanılarak elde edilen tahmini yaş arasında ise istatiksel olarak anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir (p=0,000). Gruplar arası cinsiyete göre ayrıldığında ise erkeklerde ve kızlarda kronolojik yaş ile Willems metoduyla elde edilen tahmini yaş arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p=0,199). Kronolojik yaş ile Demirjian ve Cameriere metotları kullanılarak elde edilen tahmini yaş arasında kızlarda ve erkeklerde istatiksel olarak anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir (p=0,000). Sonuç olarak, kök gelişim aşamalarını kullanarak yapılarak diş yaş tahmin yöntemleri diş yaşı ile kronolojik yaş arasındaki ilişkiyi belirlemek için önemli bir faktördür. Willems yöntemi Türk toplumunda diş yaşı ile kronolojik yaş arasındaki ilişkiyi belirlemek için tatmin edici bulunmuştur.
Age estimation plays a significant role in forensic science, archeology, pediatric endocrinology, and clinical dentistry. Tooth development is a reliable pathway for age estimation, especially in children. When teeth are developing , age estimation methods can be used with minimal error. The aim of this study was to evaluate to accuracy of Demirjian's , Willems's and Cameriere's methods for estimating dental age by comparing their results to the actual chronological ages of Turkish children. In this study; radiographs were taken from 330 patients (165 girls, 165 boys, ages between 5 and 15 years), who applied to the Department of Maxillofacial Radiology and the Department of Pediatric Dentistry of Selcuk University, Konya, Turkey for routine dental examinations. Dental age was estimated using the Demirjian, Willems and Cameriere methods on these panoramic radiographs according to the development stages of left mandibular seven teeths and open apices. The differences between the chronological ages and the estimated dental ages were statistically tested using a paired sample t- test and a Wilcoxon signed rank test. Without discrimination between groups; there was no statistical differences between chronological age and estimated dental age according to Willems's method (p=0.074). The statistical differences between chronological age and estimated dental age according to Demirjian's and Cameriere's methods were significant (p=0.000). When patients were grouped according to gender, there was no statistical difference between chronological age and estimated dental age for boys and girls according to Willems's method (p=0.199). The statistical differences between chronological age and estimated dental age for boys and girls according to Demirjian's and Cameriere's methods were significant (p=0.000). Dental age estimation methods that examine root developmental stages are important tool for identifying the relationship between dental age and chronological age. The Willems method satisfactorly determines the relationship between dental and chronological age in thw Turkish population.

Diş kökü, Tooth root, Diş çıkarma, Dentition, Age determination, Yaş tayini, Age, Yaş, Dişler, Teeth, Radiography, Radyografi

Apaydın, B. (2014). Bireylerin panoramik radyograflarında kök gelişim aşamaları değerlendirilerek belirlenen yaş ile kronolojik yaş arasındaki uyumun araştırılması. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış doktora tezi, Konya.