Özel Eğitime İhtiyaç Duyan Bireylerin Eğitim Sürecinde Yüz Tanıma Yazılımı İle Duygularının İncelenmesi

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Yüz ifadeleri insandan insana etkileşimde önemli bir rol oynamaktadır. İnsanların söylemek istediklerini göstermelerinin en önemli yolu yüz ifadelerini de iletişim sürecine katmaktır. Yüz ifadelerinin bilgisayar tarafından otomatik olarak tanınması kötü niyetli kişilere karşı tedbir alma, yeni doğan bebeklerde ağrı teşhisi, güvenli sürüş için yorgunluk tespiti, ruh haline göre müzik çalma listesi oluşturma, canlı emoji yaratma gibi birçok alanda bu teknolojiden faydalanılmaktadır. Bu nedenle yüz ifadelerini anlamak, anlamlarını açıklamak ve sınıflandırmak için birçok çalışma yapılmıştır. Teknoloji, insanların yaşamlarının her alanına hizmet etmektedir. Bu alanlardan biri de eğitim alanıdır. Teknolojinin eğitimde uygulanması ile eğitim daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülebilmektedir. Aynı zamanda ölçme ve değerlendirme alanında teknolojinin de yardımıyla eğitim alanında ölçme ve değerlendirme daha doğru ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Araştırmalar duygusal veya davranışsal bozuklukları olan kişilerin eğitim katılımına karşı önemli engellerle karşı karşıya kaldıklarını ve eğitim sürecine tamamen katılmaları için özel desteğe ihtiyaç duyabileceklerini göstermektedir. Bu duygusal ve davranışsal ihtiyaçları karşılayan özel eğitim programları bu öğrencileri desteklemekte ve eğitim katılımlarını arttırmakta etkilidir. Öğretmenler ve yöneticilerin duygusal sağlık ile eğitim katılımı arasındaki bağlantıyı tanıması ve uygun destek ve kaynakları sağlaması önemlidir. Çalışma kapsamında Python dili kullanılarak insan yüzünü algılayan ve yüz ifadesinden duygu durumunu tespit edebilen bir tanıma yazılımı geliştirilmiştir. Bu yazılım ile özel eğitime ihtiyaç duyan bireylerin duygu durumlarının tespit edilebilmesi amacıyla, özel öğrenime gereksinim duyan 10 öğrenci üzerinde 8 hafta boyunca inceleme yapılmıştır. Yapılan eğitimler sırasında öğrencilerin duygu durumları yazılım ile kaydedilmiş ve ayrıca bir alan uzmanı tarafından da gözlem yapılmıştır. Bu çalışmada özel öğrenime gereksinim duyan öğrencilerin eğitim öğretim sürecinde yaşadığı problemlerin sebepleri irdelenmiş ve olumsuz durumların giderilmesi için alınabilecek tedbirler ortaya koyulmaya çalışılmıştır.
Facial expressions play an important role in human-to-human interaction. The most important way for people to show what they want to say is to include facial expressions in the communication process. This technology is used in many areas such as automatic recognition of facial expressions by the computer, taking precautions against malicious people, diagnosing pain in newborn babies, detecting fatigue for safe driving, creating a music playlist according to mood, creating live emoji. Therefore, many studies have been done to understand facial expressions, explain and classify their meanings. Technology serves every aspect of people's lives. One of these areas is the field of education. With the application of technology in education, education can be carried out more effectively and efficiently. At the same time, with the help of technology in the field of measurement and evaluation, measurement, and evaluation in the field of education can be done more accurately and quickly. Research shows that people with emotional or behavioral disorders face significant barriers to educational participation and may need special support to participate fully in the educational process. Special education programs that meet these emotional and behavioral needs are effective in supporting these students and increasing their educational participation. It is important that teachers and administrators recognize the link between emotional health and educational participation and provide appropriate support and resources. Within the scope of the study, a recognition software that detects human face and detects emotional state from facial expression using Python language has been developed. To determine the emotional states of individuals in need of special education with this software, 10 students who need special education were examined for 8 weeks. During the trainings, the emotional states of the students were recorded with the software and an observation was made by a field expert. In this study, the causes of the problems experienced by the students who need special education in the education process were examined and the measures that could be taken to eliminate the negative situations were tried to be revealed.

Artificial intelligence, Emotion Analysis, Facial Expression, Facial Recognition, Special Education, Duygu Analizi, Özel Eğitim, Yapay Zekâ, Yüz İfadeleri, Yüz Tanıma

Qasim, I. N. Q., (2023). Özel Eğitime İhtiyaç Duyan Bireylerin Eğitim Sürecinde Yüz Tanıma Yazılımı ile Duygularının İncelenmesi. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.