Endemik anadolu inci balığı, Alburnus nasreddini Battalgil, 1943 üzerine sitogenetik araştırmalar

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Alburnus nasreddini Battalgil, 1943 (Anadolu İnci balığı) Akarçay havzasında (Eber, Akşehir ve Karamık gölleri), Ilgın Gölü (Aşağı Çiğil Deresi) havzasında ve Beşgöz kaynağında (Sarayönü) yerel endemiktir. Bu çalışmada, A. nasreddini'nin sitogenetik özellikleri standart giemsa boyama, C-bantlama ve Ag-NOR boyama teknikleri kullanılarak araştırıldı. Diploid kromozom sayısı 2n=50 olan Anadolu İnci balığı'nın karyotipi, 6 çift metasentrik (m), 12 çift submetasentrik (sm) ve 7 çift akrocentrik (a) otozomdan oluşmaktadır (NF=86). Karyotipte morfolojik olarak ayırt edilebilir heteromorfik cinsiyet kromozomları tespit edilmedi. Otozomların çoğu sentromerik ve perisentromerik C-heterokromatin (bazı kromozomlar hafifçe) bloklara sahipken, diğer otozomal çiftler C-negatiftir. Ayrıca on birinci submetasentrik kromozom çiftinin kısa kolu tamamen C-pozitifti. Nükleolar düzenleyici bölgeler, orta büyüklükteki submetasentrik otozomal çiftte lokalize edildi. C-heterokromatin ile ilişkili aktif NOR'lar, on birinci submetasentrik kromozom çiftinin kısa kolunun tamamında gözlemlendi ve bu aktif NOR'lar homomorfikti. A. nasreddini'nin bantlı karyotipleri ilk kez bu çalışmada bildirilmiştir. Bu araştırmada elde edilen önemli bulgular, Alburnus türlerinin yanı sıra Anadolu ve Avrupa lösisinlerinin sitotaksonomisine katkı da bulunabilir.
Alburnus nasreddini Battalgil, 1943 (Anatolian Bleak) are local endemic in Akarçay basin (Eber, Akşehir and Karamık lakes), Ilgın Lake (Aşağı Çiğil Creek) basin and Beşgöz spring (Sarayönü). In this study, cytogenetic properties of A. nasreddini were investigated using standard giemsa staining, C-banding and Ag-NOR staining techniques. The karyotype of Anatolian bleak, a diploid chromosome number of was found to be 2n = 50, consists of six pairs of metacentric, 12 pairs of submetacentric and seven pairs of acrocentric automosomes (NF=86). No morphologically distinguishable heteromorphic sex chromosomes were detected in karyotype. While most of the autosomes have centromeric and pericentromeric C-heterochromatin (some chromosomes slightly) blocks, are C-negative the other autosomal pairs. Also the short arm of the eleventh submetacentric chromosome pair was entirely C-positive. The nucleolar organizer regions were localized in medium-sized submetacentric autosomal pair. Active NORs associated with the C-heterochromatin were observed in whole of the short arm of eleventh chromosome pair and there active NORs were homomorphic. The banded karyotypes of A. nasreddini is reported in this study for the first time. Important findings obtained in this research may be contribute to cytotaxonomy of Anatolian and European leuciscins as well as Alburnus species.

Alburnus nasreddini, Anadolu İnci balığı, Anatolian Bleak

Alpaslan, Z. (2020). Endemik Anadolu İnci Balığı, Alburnus Nasreddini Battalgil, 1943 Üzerine Sitogenetik Araştırmalar. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.