2017-12-22

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Araştırmanın amacı örgüt kültürünün iş tatmini ve iş performansına etkisini belirlemektir. Bu amaçla XYZ havalimanı terminal işletmesinin çalışanları üzerinde bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada veriler anket ile derlenmiştir. Veriler bilgisayar ortamında tasnif ve analiz edilmiştir. Analizlerde; frekans ve yüzde dağılımın yanı sıra korelasyon analizi, basit ve çoklu regresyon analizi, t-testi ve ANOVA'dan yararlanılmıştır. Farklılığın hangi gruptan kaynaklandığını test etmek için varyansların homojen olduğu durumda Scheffe, olmadığı durumda Tamhane kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda örgüt kültürü boyutlarından katılım, tutarlılık ve uyum yeteneğinin iş tatminini pozitif yönde etkilediği, ancak iş performansını sadece katılım boyutunun pozitif yönde etkilediği ortaya çıkmıştır. İş tatmininin iş performansını düşük de olsa açıklayabildiği tespit edilmiştir. Farklılık analizleri sonuçlarına göre ise yalnızca çalışanların konumuna göre iş tatmininin farklılaştığı, yaş değişkenine göre örgüt kültürünün katılım ve tutarlılık boyutlarının farklılaştığı, ayrıca çalışılan departmana göre örgüt kültürünün tutarlılık, uyum yeteneği ve misyon boyutları ile iş tatmininin farklı şekilde algılandığı bulgulanmıştır. Çalışma, XYZ işletmesine örgüt kültürünün çalışanların iş tatmini ve iş performansını artıracak önlemlerin ve uygulamaların yapılması önerisiyle son bulmaktadır. Kuruluşun vizyon ve stratejik planı doğrultusunda hedeflerin tüm kademelere yaygınlaştırılması, çalışanların karar süreçlerine dâhil edilmesi, iş zenginleştirmesi, ödüllendirme sistemi, etkin iç iletişim, koordinasyon ve yenilikçi yaklaşıma sahip olmak bu uygulamalar arasında sayılabilir.
Aim of the study is to determine the impact of organizational culture on job satisfaction and performance. For this purpose, a research has been conducted on the employees of XYZ airport terminal management. The data were compiled using a questionnaire form. The data were classified and analyzed in computer environment. In addition to frequency and percentage distribution; correlation analysis, simple and multiple regression analysis, t-test and ANOVA have been conducted. In order to find out the differences, Scheffe used if it is variance homogeneity or if not Tamhane used. The results of the study show that involvement, consistency and adaptability the sub dimensions of the organizational culture has an impact on job satisfaction positively, but job performance only positively affected by involvement dimension. It has been determined that job satisfaction can explain the job performance but in a limited level. Difference analysis of demographic characteristics revealed that job satisfaction differs according to the position of employees. Involvement and consistency dimensions of the organizational culture differ according to age of the employees. It has been determined that the dimensions of organization culture and job satisfaction are perceived differently according to the working department. The study concludes with suggestions for implementing measures and practices to improve the job satisfaction and job performance of employees of organization culture at XYZ airport terminal management. Deploying the targets to all levels in line with the company vision and strategic plan, involving employees in decision processes, enpowering staff, establishing the reward system, effective internal communication, coordination and having an innovative approach are such implementations of the study.

Havacılık sektörü, Havaalanı, Örgüt kültürü, İş tatmini, İş performansı, Aviation industry, Airport, Organizational culture, Job satisfaction, Job performance

Güngören, M. (2017). Algılanan örgüt kültürünün iş tatmini ve iş performansı üzerindeki etkisi: Havacılık sektöründe bir araştırma. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış doktora tezi, Konya.