2018-05-23

Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

Diş Hekimliği Fakültelerinde okuyan öğrencilerin stresli, yoğun ve pratiğe dayalı bir eğitim programları olduğundan, bu süreçte genel sağlık durumları, ağız bakım alışkanlıkları ve ağız-diş sağlığı ile ilgili yaşam kalitelerinde önemli değişiklikler görülebilmektedir. Çalışmanın amacı, Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerinde periodontal farkındalık ve bütünlük duygusu (SOC) ile ilişkili faktörler arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Bu çalışmaya gönüllü olarak 550 öğrenci katıldı. Öğrencilerden "Sosyodemoğrafik Bilgiler", "Periodontal Farkındalık", "Bütünlük Duygusu", "Oral Hijyen Motivasyonu", "Genel Sağlık Davranışı" ve "Ağız-Diş Sağlığı ile İlişkili Yaşam Kalitesi" olmak üzere altı bölümden oluşan anket formları doldurtuldu. Elde edilen verilerin normallik varsayımı Shapiro Wilk's testi ile test edildi ve kategorik değişkenler arasındaki ilişkiler belirlenirken Ki-kare testi kullanıldı. İki kategorili değişkenler arasındaki ölçüm değişkeni açısından farklılıklar Bağımsız Örneklem T testi kullanılarak, ikiden çok kategorili değişkenler arasındaki ölçüm değişkenleri açısından farklılıklar ise Tek Yönlü Varyans Analizi ile test edildi. Ölçüm değişkenleri arasındaki doğrusal ilişkiler Pearson Korelasyon Analizi ile test edildi. Araştırmaya katılan öğrencilerin anket sorularına vermiş oldukları cevapların sonucunda, periodontal farkındalık bilgi düzeyleri oranı %57,6 bulunmuş ve üst sınıflara gidildikçe bu oranda artış görülmüştür. Ayrıca yüksek periodontal farkındalık bilgi düzeyine sahip öğrencilerin, düzenli diş fırçalama alışkanlığının olduğu saptanmıştır. Bütünlük duygusu açısından değerlendirdiğimizde, yüksek SOC seviyesine sahip öğrencilerin alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklara sahip olmadıkları, iyi düzeyde oral hijyen davranışlarına sahip oldukları ve ağız-diş sağlığı ile ilişkili yaşam kalitesi seviyelerinin de yüksek olduğu görülmüştür. Çalışmaya katılan öğrencileri klinik ve preklinik olarak gruplandırdığımızda, klinik öğrencilerinin ağız sağlığı ile ilişkili yaşam kalitesi düzeyi preklinik öğrencilerine göre yüksek bulunmuş olup SOC açısından sınıf düzeyinde farklılık görülmemiştir. Sonuç olarak, öğrencilerin periodontal farkındalık düzeyi ve SOC seviyesi ile yaşam kaliteleri arasında pozitif bir ilişki olduğu görülmekle beraber bu konuda daha detaylı çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır.
Since the students of faculty of dentistry have a stressful, intensive, and practice-based educational program, in this process, important changes can be seen in the general health states, habits of oral healthcare, and oral health related quality of life. The aim of study is to evaluate the relationship between the factors associated with periodontal awareness and sense of coherence (SOC) in the students of faculty of dentistry, Selcuk University. In this study, 550 students were voluntarily participated. Questionnaires were completed by the students, which consist of 6 sections as "Sociodemographic Information", "Periodontal Awareness", "Sense of Coherence" (SOC), "Oral Hygiene Motivation ", "General Health Behavior", and "Oral Health Related to Quality of Life". Normality assumption of the dataobtained was tested by Shapiro Wilk's Test and, while the relationships between categorical variables were identified, Chi-square Test was used. The differences in terms of measurement variables between variables with two categories were tested by using Independent Sample-T-Test and the differences in terms of measurement variables with more than two categories, One-Way Variance Analysis. The linear relationships between measurement variables were tested by Pearson Correlation Analysis. As a result of the answers of the students, participated in the study, to the questionnaires, the rate of information levels on periodontal awareness was detected as 57,6%, and an increase was seen in this rate, as it was proceeded to the upper classes. In addition, it was identified that the students having high information level on periodontal awareness had regular tooth brushing habits. When we evaluate in terms of sense of coherence, it was seen that the students having high SOC did not have bad habits such as alcohol and smoking, had oral hygiene behaviors at good level, and their levels of oral health related to quality of life health were high. When we group the students participating in study as clinic and pre-clinic, the level of oral health related quality of life of the clinic students was found high compared to pre-clinic students and any difference was not seen in terms of SOC at the class level. As a conclusion, although it was seen that there was a positive relationship between the periodontal awareness level and SOC level of the students and their quality of life, there is need for conducting more detailed studies on this subject.

Ağız sağlığı, Bütünlük duygusu, Periodontal farkındalık, Yaşam kalitesi, Oral health, Sense of coherence, Periodontal awareness, Life quality

Danışman, F. (2018). Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde okuyan öğrencilerde periodontal farkındalık ve bütünlük duygusu ile ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış uzmanlık tezi, Konya.