Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi

Amaç: Bu çalışmanın amacı, buzağılarda lokal ve sistemik inflamatuar durumun demir metabolizması ve lipit profili üzerine etkilerinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada farklı ırk ve cinsiyette 39 hasta ve 17 sağlıklı olmak üzere toplam 56 buzağı kullanıldı. Hasta buzağılar lokal (8 omfalit ve 11 artritis) ve sistemik (10 enterit ve 10 pnömoni) yangı olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Tüm buzağıların rutin klinik muayeneleri yapıldıktan sonra kan analizleri için 8 ml kan alındı ve biyokimyasal analizleri yapıldı. Bulgular: Lokal ve sistemik yangılı buzağılarda serum demir, total kolesterol (TC), yüksek dansiteli lipoprotein (HDL) ve albümin düzeylerinin kontrol grubuna göre önemli düzeyde (p <0.05) düştüğü tespit edildi. Serum üre ve kreatinin düzeyleri ise sistemik yangılı buzağılarda kontrol grubuna göre önemi düzeyde (p <0.05) yüksekti. Öneri: Sonuç olarak, düşük demir, total kolesterol, HDL ve albümin düzeylerinin buzağılarda lokal ve sistemik yangıyı işaret edebileceği değerlendirildi.
Aim: The aim of this study was to determine the effects of local and systemic inflammatory status on iron metabolism and lipid profile in calves. Materials and Methods: A total of 56 calves, 39 sick and 17 healthy, were used in the study in different races and genders. The sick calves were divided into two groups as local (8 omphalitis and 11 arthritis) and systemic (10 enteritis and 10 pneumonia) inflammations. After routine clinical examinations of all the animals were performed, 8 ml of blood was taken for blood analysis and biochemical analyses were performed. Results: Serum iron, total cholesterol (TC), high density lipoprotein (HDL) and albumin levels were significantly (p <0.05) lower in calves with local and systemic inflammation compared to the control group. Serum urea and creatinine levels were significantly (p <0.05) higher in calves with systemic inflammation compared to the control group. Conclusion: As a result, it was evaluated that low iron, total cholesterol, HDL and albumin levels may indicate to local and systemic inflammation in calves.

Yangı, Demir, Lipit profili, Buzağı, Inflammation, Iron, Lipid profile, Calf

Eurasian Journal of Veterinary Sciences

Aydoğdu, U., Yurdakul, İ., (2020).The effects of local and systemic inflammatory status on iron metabolism and lipid profile in calves. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 36 (2), 121-126. DOI: 10.15312/EurasianJVetSci.2020.269