Akıl Hastalığına Dayalı Boşanma

2011 Haziran

Selçuk Üniverstesi

Medeni Kanun’da yer alan boşanma sebeplerinden bir tanesi de akıl hastalığına dayalı boşanmadır. Akıl hastalığının boşanma sebebi olarak tespitinde hangi dönemde ortaya çıktığı, hastalığa dair herhangi bir sürenin aranıp aranmaması, hastalığın tespitinin kim tarafından gerçekleştirileceği önemlidir. Ayrıca akıl hastası olan eşin ehliyet durumunun, boşanma davasını hangi durumlarda açabileceğinin de tespit edilmesi gerekmektedir. Akıl hastalığının evlilik öncesine dayandığı hallerde boşanma davasının açılıp açılamayacağının da değerlendirilmesi gerekebilir.
One of the reasons for divorce in the Civil Code is divorce due to mental disease. In considering mental disease as a reason for divorce, it is important at what stage it appeared, whether a duration for the disease will be sought and who the disease will be determined by. Moreover, it is necessary to determine the mentally diseased spouse’s mental capacity and in what cases he or she can file a divorce lawsuit. It may also ne necessary to assess whether a divorce case can be opened in cases where mental disease dates back to pre-marital period.

boşanma, akıl hastalığı, evlilik, evlenme engeli, akıl hastalığına dayalı boşanma, divorce, mental disease, marriage, marriage impediment, divorce due to mental disease

Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

Erol, Y., (2011). Akıl Hastalığına Dayalı Boşanma. Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 19(1), 119-149.