Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), çeşitli sıklıkta akut alevlenmeleri olan yaygın bir kronik hava yolu hastalığıdır. Bu nedenle, KOAH ve alevlenmeleri için, büyük ölçüde patogenezin anlaşılmasına ve potansiyel hedeflerin araştırılmasına dayanan yeni tedaviler geliştirmeye ihtiyaç bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı yan etkisi olabileceği düşünülen ilaçlara alternatif olarak geleneksel tıpta farklı şekillerde değerlendirilen andız meyvesinin doğal atioksidan özelliği bilinen fenolik bileşenlerce zengin metanol ve su ekstraktlarının domuz pankreatik elestaz enzimi (PPE) ile indüklenerek KOAH oluşturulan ratların tedavisinde kullanılabilirliğini araştırmaktı. Araştırmada Wistar Albino ırkı yetişkin 4-5 aylık toplam 30 adet 300-350 g ağırlığında dişi ratlar kullanıldı. Ratlarda KOAH modeli oluşturmak için PPE (Sigma chemical (St Louis, MO)) kullanıldı. Ratlara entübasyon öncesi ketamin ve Rompun verilerek anestezi uygulandı. Anestezi sonrası, PPE 55 U/100 g olacak şekilde 0,5 mL NaCl ile karıştırılarak hazırlandı ve intratrakeal olarak ratlara verildi. Ratlar rastgele seçilerek 4 gruba ayrıldı. Kontrol grubu için 6, diğer gruplar için ise 8’er rat seçildi. Kontrol grubuna herhangi bir işlem uygulanmadı. Diğer 3 grupta PPE ile KOAH modeli oluşturuldu. Bunlardan 2 gruba enzim uygulamasından 24 saat sonra andız meyvesi metanol ve su ekstraktı 250 mg/kg canlı ağırlık/gün olacak şekilde intratrakeal olarak verildi. Ratların akciğer dokukarında amfizem ve inflamasyon, kan örneklerinde ise lenfositler (B lenfosit, NK hücresi, Sitotoksik T lenfosit), sitokinler (IL-6, IL-8, TNF-α, CD8) ve kan gazı değerlerine (pH, PCO2, PO2) bakıldı. PPE ile muamele edilerek KOAH oluşturulan ratların akciğerlerinde amfizem ve inflamasyon oluştuğu, kanlarında lenfosit sayılarında ve sitokin düzeylerinde artış olduğu görüldü. Kan gazı değerlerinden pCO2 amfizem ile birlikte artmış, pO2 ise düşmüştür. Andız meyvesi ekstraktları ile tedavi sonucu PPE ile indüklenmiş KOAH’lı ratların artan B lenfosit, NK hücre, Sitotoksik T lenfosit sayılarında azalmalar görülmüştür. Kan gazı değerlerinden amfizem ile artan pCO2 azalmış ve pO2 ise artmıştır. Sonuçlarımız, PPE uygulamasının KOAH’a yol açtığını ve andız meyvesi su ve metanol ekstraktlarının bir anti-inflamatuar ve antioksidan faktör olarak elastazın neden olduğu akciğer hasarlarının gelişimini koruyabildiğini göstermiştir
Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is a common chronic airway disease with acute exacerbations of varying frequency. Therefore, there is a need to develop new treatments for COPD and its exacerbations, based largely on an understanding of the pathogenesis and exploration of potential targets. The aim of this study was to investigate the usability of methanol and water extracts rich in phenolic compounds, which are known to have natural antioxidant properties, of andız fruit, which are evaluated in different ways in traditional medicine as an alternative to drugs that are thought to have side effects, in the treatment of rats with PPE-induced COPD. In the study, 30 female rats of Wistar Albino breed, 4-5 months old, weighing 300-350 g, were used. Porcine pancreatic elastase enzyme (PPE) was used to construct a model of COPD in rats. The rats were anesthetized by giving ketamine and Rompun before intubation. After anesthesia, PPE was prepared as 55 U/100 g by mixing with 0.5 mL NaCl and administered to rats intratracheally. Rats were randomly selected and divided into 4 groups. Six rats were selected for the control group and 8 rats were selected for the other groups. No procedure was applied to the control group. In the other 3 groups, a COPD model was created with PPE, and 2 groups were treated by intracheal administration of methanol and water extract of andız fruits at 250 mg/kg body weight/day, 24 hours after the enzyme application. Emphysema and inflammation in lung tissues of rats and lymphocytes (B lymphocyte, NK cell, Cytotoxic T lymphocyte), cytokines (IL-6, IL-8, TNF-α, CD8) and blood gas values (pH, PCO2, PO2) in blood samples were analyzed. It was observed that emphysema and inflammation occurred in the lungs of rats with COPD treated with PPE, and the number of inflammatory cells and cytokine levels in their blood were increased. Among the blood gas values, pCO2 increased with emphysema, and pO2 decreased. Rats with PPE-induced COPD as a result of treatment with andız berry extracts showed a decrease in the increased number of B lymphocytes, NK cells, and cytotoxic T lymphocytes. Among the blood gas values, pCO2, which increased with emphysema, decreased and pO2 increased. Our results showed that PPE application causes COPD and water and methanol extracts of andız fruit can protect against the development of elastase-induced lung injuries as an anti inflammatory and antioxidant factor.

Kan gazı, Sitokinler, Lenfositler, KOAH, Andız (Juniperus Drupacea), Blood gas, Cytokines, Lymphocytes, COPD

Akbulut, H. F., (2022). Ratlarda Oluşturulan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) Üzerine Andız (Juniperus drupacea) Ekstraktlarının Etkilerinin Araştırılması. (Doktora Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konya.