2023 Aralık

Selçuk Üniversitesi

Being able to say no is a very important coping skill for the last childhood period, as it is for every period of life. Participating in recreational activities improves children's ability to say no and increases their sense of curiosity. In this study, the ability of saying no to children who participated in recreational football activities in their last childhood and those who did not participate in any recreational activity was compared. The study group of the research consists of 211 boys in the last childhood period, 105 of whom participated in recreational activities between the ages of 9-11 in Ankara and 106 of whom did not participate in any recreational activities. In the study, Yılmaz and Sözer's (2018) Ability to Say No Scale and Personal Information Form were used. Descriptive statistics were used in the analysis of the data. There was no significant difference between children who participated in recreational fuubol activities and those who did not. In further analysis, it was determined that the children of university graduate fathers had higher ability to say no than the children of high school graduate fathers.
Hayır diyebilme hayatın her döneminde olduğu gibi son çocukluk dönemi için de çok önemli bir baş etme becerisidir. Rekreasyon etkinliklerine katılmak çocukların hayır diyebilme becerisini geliştirmektedir ve merak duygusunu arttırmaktadır. Bu çalışmada son çocukluk döneminde rekreasyonel olarak futbol etkinliğine katılan çocuklar ve herhangi bir rekreasyon etkinliğine katılmayan çocukların hayır diyebilme becerileri karşılaştırılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Ankara ilinde 9-11 yaş arası rekreatif etkinliklere katılan 105 ve herhangi bir rekreatif etkinliğe katılmayan 106 olmak üzere son çocukluk döneminde yer alan 211 erkek çocuk oluşturmaktadır. Çalışmada Yılmaz ve Sözer (2018)’in Hayır Diyebilme Becerisi Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerden yararlanılmıştır. Rekreasyonel olarak futbol etkinliklerine katılan ve katılmayan çocuklar arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. İleri analizlerde ise, üniversite mezunu babaların çocuklarının lise mezunu babaların çocuklarına göre hayır diyebilme becerilerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir.

Recreation, Ability to Say No, Late Childhood, Football, Rekreasyon, Hayır Diyebilme Becerisi, Son Çocukluk, Futbol

Turkish Journal of Sport and Exercise

Yalçın Kişi, Ö., Minver, F., Ertüzün, E., (2023). Examination of The Ability of Boys in The Last Childhood to Say No According to Their Participation in Recreational Activities. Turkish Journal of Sport and Exercise, 25(3), 492-498. DOI: 10.15314/tsed.1320004