Büyük beden kadın giysilerinde karşılaşılan problemler ve müşteri beklentileri

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Günümüzde en önemli sorunlardan biri olan obezliğin yarattığı şişman insanlar, bugüne kadar sağlık sorunlarının yanı sıra giyinme konusunda da büyük problemler yaşamaktadırlar. Şişmanlık sonucunda insan vücudunda oluşan fiziksel genişleme ve ölçülerinin orantısızlığı giyim konusunda problem oluşturmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'nün açıkladığı rakamlara göre bir milyondan fazla kişi obez ya da fazla kiloludur. Yapılan araştırmalarda bu sayının her geçen gün artmakta olduğunu ortaya koymaktadır. Büyük beden giysi üretimi yapan işletmelerin, Türkiye piyasasında uzun bir geçmişe sahip olmaması bu alanda eksikliklerin olmasına yol açmaktadır. Bu araştırma, büyük beden giysilerde müşterilerin karşılaştığı problemleri belirlemek ve müşteri beklentilerini tespit ederek, problemlerin nelerden kaynaklandığı ve müşteri beklentileri konusunda işletmelere önerilerde bulunmak amacıyla hazırlanmıştır. Araştırma verileri, Ankara ilinde bulunan büyük beden müşterilerine, anket uygulanarak toplanmıştır. İstatiksel analizleri yapılarak sonuç tablo şeklinde sunulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre, büyük beden müşterisinin, standart bedenlere göre vücut ölçülerinde farklılık göstermesi kalıp konusunda sıkıntı yaşanmasına sebep olmaktadır. Müşterilerde kalıp ve kullanılan ölçü sisteminden kaynaklanan, kıyafetlerin vücut yapılarına uymaması sorunu yaşanmaktadır. Büyük beden kadınlar kendilerine sunulan modellerin kısıtlı olmasından yakınmakta ve alternatiflerinin artırılmasını istemektedir. Büyük beden müşterilerin kıyafetlerde küçük bedenlerde olduğu gibi modaya ve farklı yaş gruplarına uygun kıyafetler istedikleri belirlenmiştir. Müşteriler modaya uygun renk ve desenlerde kumaşlar istemektedir. Kumaşlarda aradıkları özellikler terletmeyen, ütü tutan ve tüylenme yapmayan kumaşlardır. Büyük beden kadınlar günlük hayatlarında etek, pantolon ve bluz giymeyi tercih etmektedir. Kullandıkları kıyafetlerde en çok kendilerine uygun pantolon modellerini bulmakta zorlanmaktadırlar. Kullanılan kıyafetlerde en çok tüylenme sorunuyla karşılaştıkları, dikişlerin söküldüğü ve fermuarların bozulduğu belirlenmiştir.
On of the significant problems today; the fat people suffering from obesity are also facing up problems in clothing besides health problems. The physical expansion in the human body and disproportion in measures create problems in clothing According to the figures stated by World Health Organization more than one million of people are fat obese. Researches introduce that this amount is getting increased every day. As over size cloth manufacturers do not have a long past in Turkish market, deficiencies are existed in this field. This research is prepared to determine the problems of the customers in over size clothing and to find out where the problems are sourced from and to make suggestions to the enterprises regarding customer expectations, by reaching those expectations Data of the research were collected by public surveys towards over size customers in Ankara province. Results were presented though the tables after statistical analyses were completed. According to the results of the research, the different size measures of the over size customers compared to standard sizes creates problems in models/patterns. Over size clothing customers face up an inconvenience problem where the clothes do not fit to their sizes due to models and measurement system in the usage Over size wearing women complain about the scarcity of models offered for them and wish them to be increased. It was found that over size customers also wish to reach fashionable clothing as well as proper to different age groups as in small size users. Customers wish fashionable colored and designed fabrics. The properties being desired for the fabrics are those proper for ironing, not causing to pilling and sweating. Over size customers prefer wearing skirt, pants and blouse in daily usage. Mostly they suffer to find proper pants models for themselves. The most frequent problems they face up in their clothing are determined as pilling, unstitching and zip failures.

Giyim Endüstrisi, Clothing Industry

Aktaş, N. (2008). Büyük beden kadın giysilerinde karşılaşılan problemler ve müşteri beklentileri. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.