Kırşehir Kale Höyük’ten Hellenistik Dönem Amphora Mühürleri: Rhodos ve Sinope

Selçuk Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Arkeloji Bölümü

Kent merkezinde oldukça geniş bir alana yayılan Kırşehir Kale Höyük şehrin ilk yerleşim birimidir. Günümüzden Tunç Çağlarına kadar devam eden tabakalaşmada, Hellenistik Dönem katları oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Höyüğün özellikle güneyinde yoğunlaşan çalışmalarda Ortaçağ tabakasının altından, Hellenistik buluntular ve kalıntılar, çok evreli bir şekilde ortaya çıkarılmıştır. Bunlar arasında H4 ve J3 plankarelerindeki açmalarda ele geçen üç adet mühürlü amphora kulbunu tanıtmak, değerlendirmek ve yorumlamak, makalemizin amacını oluşturmaktadır. Hellenistik Dönem katmanlarındaki çöp çukuru (bothros), dolgu veya blokaj niteliği taşıyan ünitelerden ele geçen parçalarımız steril bir kontekste sahip değildir. Mühürlü kulplardan ilki bir Rhodos amphorasına aittir ve H4 plankaresinde D1 kodlu Ortaçağ duvar temelinin altındaki dolgu katmanından çıkmıştır. Diğer ikisi ise Sinope amphoralarına ait mühürlerdir. Bunlardan ilki yine H4 plankaresinde, Hellenistik (üçüncü) tabaka ile ilişkili bir çöp çukurunda ele geçmiştir. İkinci Sinope amphora kulpu ise yamaçta yer alan J3 plankaresinde, çoğu tahrip olmuş bir zemin blokajını oluşturan katmanda bulunmuştur. Çalışmamızda yukarıda söz edilen mühürlü amphoraların üretim yerleri tespit edilerek sınıflandırılmış, kataloğu yapılmış ve genel olarak MÖ 3. yüzyılın ortaları ile 2. yüzyılın başları arasına tarihlendirilmiştir. Ayrıca kulpların diğer merkezlerden ele geçen benzer örnekleri ile karşılaştırmaları da yapılmıştır. Böylece üzerlerindeki mühürleri ile geldikleri yerleri tespit edebildiğimiz amphoralar Kırşehir’in Hellenistik Dönem’deki ticari bağlantıları hakkında bilgi vermiştir. Son olarak bu amphoraların hangi güzergâh üzerinden Kırşehir’e taşınmış olabileceği tartışılmış, bölgenin, Sinope, Kilikia ve Pergamon ile bağlantıları belirtilmiştir.
Kırşehir Kale Höyük, which spreads over a very large area in the city center, is the first settlement of the city. The Hellenistic Period layers are the the most important part of the stratigraphy of the mound from the present to the Bronze Ages. Hellenistic finds and remains in a were unearthed in a multi-phase manner under the Medieval layer, especially in the south of the mound. Among these, the aim of our article is to introduce, evaluate and interpret the three stamped amphora handles found in the trenches in gridsquares H4 and J3. Unfortunately, the handles recovered from the pit, filling layer or blockage in the Hellenistic layers do not have a sterile context. The first of the handles belongs to a Rhodian amphora. It was found in the filling layer under the medieval wall foundation with code no. D1 in grid-square H4. The other handles belong to two Sinopean amphorae. The first of these was recovered from a pit associated with the Hellenistic (third) layer, again in grid-square H4. The second handle of the Sinope amphora was found in the J3 grid-square on the slope, from the blockage layer of a mostly destroyed flooring ruin. In our study, the production sites of the above-mentioned amphora stamps were determined and classified, cataloged and generally dated between the middle of the 3rd century BC and the beginning of the 2nd century BC. Also, the handles were compared with similar samples found from other centers. Thus, the amphorae, whose production centers were identified from their stamps, gave information about the commercial connections of Kırşehir in the Hellenistic period. Finally, the routes through which these amphorae may have been transported to Kırşehir have also been discussed; the region's connections with Sinope, Kilikia and Pergamon have been stated.

Kappadokia, Kırşehir Kale Höyük, Hellenistik Dönem, Mühürlü Amphora, Sinope, Rhodos, Hellenistic Period, Stamped Amphora

Arkhaia Anatolika: Anadolu Arkeolojisi Araştırmaları Dergisi

Adıbelli, I. A., Alkaç, E. (2023). Kırşehir Kale Höyük’ten Hellenistik Dönem Amphora Mühürleri: Rhodos ve Sinope. Arkhaia Anatolika: Anadolu Arkeolojisi Araştırmaları Dergisi, (6), 24-35. DOI: 10.32949/Arkhaia.2023.56