Yer altı kömür ocağında interaksiyon matrisi uygulaması

2008-03-14

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Proje değerlendirilmesi sırasında amacın tespiti ve bunu sağlayacak parametrelerin belirlenmesi önemli aşamalardan sayılabilir. Sonuçta alınacak kararları etkileyecek her türlü faktör proje sahibi tarafından göz önünde tutulurken, seçilen parametreler yoluyla varılmak istenen sonuca her bir parametrenin etkisinin ne olacağı belirlenmek istenen konular arasındadır. Bu çalışma 1992 yılında Hudson tarafından geliştirilen interaksiyon matris karar verme sisteminin yer altı maden işletmesine uygulanmasını içermektedir. Örnek çalışmanın yapıldığı maden ocağı, özel işletmecilikle üretim yapmaktadır ve verimliliğin artması her maden ocağı gibi bu işletmenin de en önemli hedefleri arasındadır. Verimliliğin artışını sağlayacağına inanılan parametrelerin listesi çıkarıldıktan sonra, bunların içinden 21 tanesi özenle seçilmiştir. İnteraksiyon matrisi ve özellikleri tam olarak anlatıldıktan sonra, madende çalışan vasıflı teknik kadrodan ilgili parametreleri interaksiyon matrisi yardımıyla değerlendirmeleri istenmiştir. Matrisi değerlendirenden istenen, parametreleri birbirlerine göre değerlendirirken maden ocağı verimliliğinin nasıl artırılabileceğini tek hedef olarak almalarıdır. Elde edilen matrisler değerlendirmeye katılan her personel için ayrı ayrı değerlendirilmiş ve verimliliğin artması için seçilen parametrelerin hangisinin önemli hangisinin dominant olduğu belirlenmiştir. Ayrıca madende üretim yapan işçilerin düşüncesiyle, diğer işçilerin düşünceleri arasında bir fark var mı? sorusunun cevabı da elde edilebilmiştir. İlgili farklılıklar interaksiyon matris grafiklerinde ayrı ayrı gösterilmiştir. Elde edilen grafikler sonucunda; üretim miktarı, kömür üretim yöntemi ve taban kilinin kabarması parametreleri üzerinde yapılacak pozitif yönlü iyileştirme diğer parametreleride etkileyerek, bu parametreler verimlilik üzerinde etkili olmuştur.
Determination of project parameters is important stage during the evaluation of them. The project owner, engineers would like to consider all parameters influencing their decisions. They also want to know the influencing factors of the selected parameters on selected final decision. This works performed here includes the application of interaction matrix system given by Hudson in 1992 to underground mining condition. Implication of interaction matrix was realized at private company owned underground coal mine. As all the mining company, selected mine owners at the first step also would like increase the efficiency of the mine operations overall. In this work all the parameters which thought to be effected on the efficiency of the mine operations were listed. Then 21 of them selected as main parameters to include the performed interaction matrix analysis. After that all the workers and engineers were asked to evaluate the given parameters on interaction matrix given to them after clear description of the matrix and its properties. During the evaluation of the matrix, the parameters were asked to be evaluated to obtain increase in mine operation efficiency. The interaction matrix obtained from each person worked at the mine were analyzed accordingly and saved for further inspections. These matrixes demonstrate which parameters is important and which one is dominant according to the person who evaluate the matrix to get increase efficiency on mine company operations. There are many differences in their matrix results among workers. These differences and overall mine efficiency were then analyzed and concluded accordingly by presenting the related interaction matrix graphics.

İnteraksiyon matrisi, Kömür madenciliğinde verimlilik, Interaction matrix, Coal mine efficiency

Erdoğan, H. (2008). Yer altı kömür ocağında interaksiyon matrisi uygulaması. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.