2008-01-11

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışmada, eğitim yapılarında güçlendirme maliyeti analizlerine esas teşkil etmesi amacıyla, betonarme taşıyıcı sistemli tip proje kapsamındaki eğitim yapılarından 11 tanesi için güçlendirme projelerine esas incelemeler yapılmış ve elde edilen veriler doğrultusunda, betonarme perde ilavesi ve kolon mantolama yöntemleri kullanılarak güçlendirme projeleri hazırlanmıştır. İki farklı veri seviyesinde oluşturulan veri gruplarına bağlı olarak; güçlendirme hesaplarına esas yapılacak olan öncelikli verilere göre; ? Okul binalarının son maliyetleri ile güçlendirme maliyetleri ilişkisi ? Okul binalarının tanıtıcı özellikleri ile güçlendirme maliyetleri ilişkisi ? Güçlendirme hesaplarına esas veriler ile güçlendirme maliyeti ilişkisi araştırılmış ve gerekli istatistiksel analizler yapılmıştır. Yapılan analizlere göre; güçlendirme maliyetinin birinci grup verilerle yapılan analizlerinde % -0,4466 doğrulukla, ikinci grup verilerle yapılan analizler içinde % -4,062599 doğrulukla tahmin edilebileceği görülmüştür.
In this study, 11 of the education structures in scope of reinforced concrete carrier system type were examined for reinforcement projects in order to create a basis for cost analysis in education structures. In the light of obtained data, reinforcement projects were prepared by using reinforced concrete shear wall addition and column retrofit methods. According to data groups formed in two different data levels and to prior data that will be the basis of reinforcement calculations, the following were investigated and necessary statistical analyses were made: ? The relationship between final costs of school buildings and reinforcement costs ? The relationship between identifying properties of school buildings and reinforcement costs the relationship between data used for reinforcement calculations and reinforcement costs. According to the analysis made; it is seen that reinforcement costs can be forecasted with -0,4466% accuracy by the analysis of first group data, and -4,062599 % accuracy by the analysis of second group data.

Güçlendirme, Strengthening, Maliyet analizi, Cost analysis, Regresyon analizi, Regression analysis

Altın, M. (2008). Betonarme perde duvar ilavesi ve kolon mantolama yöntemiyle güçlendirilen eğitim yapılarında maliyet analizi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış doktora tezi, Konya.